Tropski rastlinjak

Ljubljanski tropi 2023

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Botanični vrt Univerze v Ljubljani vabita na razstavo študentk in študentov smeri Ilustracija UL ALUO z naslovom Ljubljanski trópi 2023. Odprtje bo v četrtek, 9. marca 2023, ob 18.00, v tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta UL, Ižanska cesta 15, Ljubljana.

Sodelujejo:
• študenti/ke 3. letnika dodiplomskega študija Jakob Golob, Maja Seliškar, Borja Slamič, Zala Tiran in Ana Turičnik;
• študenti/ke 2. letnika podiplomskega študija Mirjam Bešter, Julija Brudar, Ana Cerar, Kaja Horvat, Ana Joksović, Ognjen Odalovic, Nika Rupar in Anna Sangawa Hmeljak.

Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

---
Botanična ilustracija je del programa na študijski smeri Ilustracija že od leta 2015, sodelovanje v tem projektu z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani pa je le leto mlajše. Kako se bolje lotiti botanične ilustracije sredi zimskega semestra kot z obiskom tropskega rastlinjaka? Na prvi pogled praktična rešitev ima v ozadju strokovna izhodišča. Pri Ilustraciji obravnavamo naravoslovno, botanično ilustracijo. Gre za področje ilustracije, ki spada pod znanstveno ilustracijo. Znanstvena ilustracija je kljub svojemu pomenu v izobraževanju, v razvoju znanosti in osveščanju poljudne publike večkrat spregledano ali celo nerazumljeno področje ilustracije. Moč upodobljenih vsebin, največkrat v kombinaciji z besedilom, dosega širšo publiko in nazorneje podaja kompleksne vsebine.

Tekom projekta Botanična ilustracija / Ljubljanski trópi, iz katerega se je razvila pričujoča razstava, smo na sorodni temi v skupnem projektu vertikalno povezali študentke in študente podiplomskega in dodiplomskega študija. S podiplomskimi študenti smo razvijali inovativne pristope k podajanju vsebin, povezanih z rastlinami, za širšo javnost. Izhodišče njihove naloge pa predstavljajo projekti 3. letnikov dodiplomskega študija, to so celostne botanične ilustracije obravnavanih rastlin in mimetične upodobitve le-teh. Študenti dodiplomskega in podiplomskega študija so skupaj izvedli tudi del spremljajočih aktivnosti (predavanja v Botaničnem vrtu, vodeni obiski terenov itd.), končne projekte obojih predstavljamo v obliki razstave za širšo javnost v avli Botaničnega vrta UL.

Marija Nabernik (Iz besedila v razstavnem katalogu.)
---

Razstavni katalog Ljubljanski trópi 2023

Razstava bo v avli Botaničnega vrta UL na ogled do 30. aprila 2023, v marcu vsak dan od 7.30 do 17.00 ter v aprilu vsak dan od 7.00 do 19.00.

Spremljevalni program:
• 15. 3. ob 17.00 – vodstvo po razstavi;
• 21. 3. ob 17.00 – delavnica botaničnih ilustracij.

 

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!