Tropski rastlinjak

Bolšji sejem rastlinBolšji sejem rastlin

Bolšji sejem rastlinBolšji sejem rastlin

Letošnji bolšji sejem se bo odvijal v soboto, 23. aprila od 9. do 17. ure v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15. V okviru sejma bodo tudi predavanja, predstavitve in vodeni ogledi na tematiko dogajanja ter delavnica za otroke. Glavni del pa bodo kot vedno rastline. Pridružili se nam bodo tudi drugi razstavljalci!
Stojnice drugih razstavljavcev bodo sejemsko razporejene v delu vrta, ki je namenjen sredozemskim rastlinam.

9.00-17.00 STOJNICE IN PRODAJA

10.00-11.00
PREDAVANJE:
NEZNANE PELARGONIJE

Pelargonije so nepogrešljive okrasne rastline in uspevajo skoraj povsod in vsakomur. Razširjene so tako, da jih na leto na Švedskem pokupijo dvakrat toliko, kot je prebivalcev. Medtem ko večina sort izvira iz križancev kakih petero botaničnih vrst, se prava raznolikost pokaže šele, ko se širše zazremo po rodu. Izmed približno 300 vrst jih le kakih 15 najdemo kje drugje kot v Južnoafriški Republiki in večino slednjih najdemo v Kapskih provincah. Tu hladni Atlantski in topli Indijski ocean v povezavi z geološko raznolikostjo botrujeta neizmerni biotski raznolikosti. Kapsko floristično območje zajema pokrajino veliko le za tri Slovenije, a obsega 9000 vrst semenk in praprotnic, od katerih je sedem od desetih endemičnih. To bogastvo se zrcali v rodu pelargonij, ki jih najdemo v puščavah in močvirjih, od velikosti drevesa do marjetice. V predavanju se bomo sprehodili v širokem loku od Namibije do Mozambika in poskušali zajeti to nepopisno raznolikost barv in oblik.
Predava: prof. dr. Matija Strlič

11.00-12.00
PREDAVANJE:
MESOJEDE RASTLINE
Predavatelj je takole opisal svoje predavanje: ''Moja bolezen (še) nima imena. Kadarkoli grem v trgovski center, kjer so na prodaj tudi rastline, si ne morem pomagati in vedno pregledam, če se morebiti na policah ne skriva mesojeda rastlina, ki je še nimam. A opažam, da nisem edini. Mnogo je otrok, ki z navdušenostjo gledajo venerino muholovko, najbolj atraktivno rastlino, ki bi jo radi imeli. Pravzaprav je ta rastlina edini izdelek, artikel, ki otroke zanima. A žal se zasliši glas staršev: muholovke ne bomo kupili, še vedno je propadla. Otroci se s težavo odtrgajo od rastline, pogoltnejo grenki cmok v grlu in žalostni odidejo iz trgovine.
»Muholovka vedno propade!« Ta stavek me je strašno grizel, saj ubija vedoželjnost otrok, ker imajo starši upravičen razlog, da še ene muholovke otroku ne kupijo. Temu moram narediti konec! Na vse načine (s predavanji, članki v revijah, spletno stranjo in ne nazadnje s knjigo) sem v zadnjih 30 letih poskušal pojasniti mladim raziskovalcem in njihovim radovednim staršem, da morajo rastlinam nuditi ustrezne razmere in mesojedke bodo odlično uspevale tudi v Sloveniji in tudi v dnevni sobi stanovanjske stolpnice. Kakšni so ti pogoji in česa pod nobenim pogojem ne smemo kršiti, bom pojasnil na predavanju v Botaničnem vrtu.''
Predava: Jure Slatner

12.00-13.00 VODEN OGLED PO VRTU
Cena: 4,00 €

13.00-14.00 VODEN OGLED PO TROPSKEM RASTLINJAKU
Cena  4,50 €

14.00-16.00 DELAVNICA ZA OTROKE: SAJENJE MEDOVITIH RASTLIN IN IZDELAVA NAPISNIH TABLIC ZA RASTLINE
Cena: 5,00 €

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 212 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: petek 31. marec 2023, 18:12.
© 2023 BOTANIČNI VRT