dan biodiverzitete

Ob dnevu biodiverzitete nekaj podatkov vrtu, ki že 210 let opravlja to funkcijo.

Označevalne table, pot fleischmannovega rebrinca

Pot Fleischmannovega rebrinca.

Za učitelje in učence ki zaradi izmernih razmer ne morete priti k nam na obisk, smo pripravili delovne liste, ki jih lahko rešijo s pomočjo naše spletne strani.

sprehod po botaničnem vrtu

PROGRAM JE PREDVIDEN V KOLIKOR SE PRENEHAJO TRENUTNI UKREPI KARANTENE.

18.-24. maj 2020
Liber.@c 2020: Knjige z vrta Po spletnih stopinjah v mesto

Petek, 22. maj 2020 ob 17. uri
Strokovno vodstvo ob dnevu biotske pestrosti
SLOVENIJA – BOTANIČNO ZANIMIVA DEŽELA

Razstava je predvidena, otvoritev odvisna od ukrepov
Otvoritev razstave
''ZARISANO V PRETEKLOSTI, SPOROČILO SEDANJOSTI''

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula je odprta vsak dan 10.00 – 16.45

MAJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka 11.00 – 14.00 in 14.30 – 17.00

Maj 2020
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

Maj 2020
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Botanični vrt je za obiskovalce odprt znova od 28.4.2020!

Najavljeni dogodki so zaradi nastalih razmer do nadalnjega odpovedani. Spremljajte naša obvestila o nadalnji izvedbi.

Vstop v botanični vrt je mogoč med delavniki 10.00-19.00 z Ižanske ceste, prehod na Orlovo cesto je zaprt! Nakup rastlin in ogled rastlinjaka je mogoč med delavniki 10.00-17.00.
Za zunanji del uporaba mask ni obvezna, v vse notranje prostore je potrebno vstopati z masko pred vstopom tudi razkužite roke.
V rastlinjak (avlo) se lahko vstopa samo v primeru nakupa rastlin ali ogleda Tropskega rastlinjaka. V primeru ne nakupa se računa 1 € (zato, da se izognemo nepotrebnim vstopanjem v notranje prostore).
V vsakem prostoru je lahko hkrati največ 5 ljudi oz. ena družina.

Uprava!

trzinska obvoznica

Z avtohtonimi rastlinami naših travnikov smo zasadili trzinsko obvoznico.

V dobi informatike, ko že kratek sprehod po spletu lahko pomeni preveritev vsaj osnovnih dejstev, se zdi zelo nenavadno, da se kot novost predstavlja genska banka medovitih rastlin in da tovrstne v Sloveniji naj še ne bi bilo. A vendar, takšno novico je moč najti v osrednjem dnevniku. Morda je res šla le skozi eno uho notri in skozi drugo ven, pa vendar se je kmalu pojavila še v tiskani obliki. Ko se novica dolgo širi, postane resnična pa čeprav ni preverjena. Fraza ''Fake news'' (ponarejena, neprava novica) je bila največkrat izrečena na letošnjem bienalu BIO 26, katerega letošnja tema je bilo skupno znanje - Common knowledge.

Vanilija

Za 210. obletnico Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in 10. obletnico Tropskega rastlinjaka je končno zacvetela naša Vanilija (Vanilla planifolia).

pevi zvoncki

Kljub topli jeseni, so zvončki letos pozno zacveteli.

Recital

ČESTITKA

 

100 letnica poučevanja biologije, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta

Zgodovina študija biologije na Univerzi v Ljubljani sega vse od njene ustanovitve leta 1919, ko sta bili na Filozofski fakulteti ustanovljeni »Katedra za zoologijo« in »Katedra za botaniko«, zato v letošnjem letu, hkrati z jubilejem Univerze obeležujemo tudi stoletnico študija biologije na univerzi.

bio 26, skupno znanje

Botanični vrt v Ljubljani je leta 1919/20 v proračunu tedanje Filozofske fakultete dobil kar 1/10 sredstev. Po prvih desetih letih delovanja Univerze v Ljubljani poročajo, da je bil vrt ena izmed njenih najbolj urejenih ustanov. Po 209 letih delovanja vrta, vedno v sodelovanju z vsemi Univerzitetnimi vrtovi po tedanji Evropi in ob 100 letnici Univerze, pa si Oddelek za biologijo in Biotehniška fakulteta že vsa leta podajata žogico odgovornosti glede finančne in kadrovske podhranjenosti, ki se odbija sem ter tja.

Ljubljanski vrtovi

humboldt exhibition

Po materini smrti leta 1796, za Humboldta ni bilo nobene ovire več, ki bi njegov pustolovski duh zadržala doma v Prusiji. Z dovolj veliko dediščino so bile njegove sanje po popotovanju še bližje. Takoj se je lotil intenzivnih priprav, v katerih si je priskrbel vse potrebne merilne instrumente, potoval po Evropi, kjer si je nabiral dodatna znanja o geologiji, botaniki, zoologiji in astronomiji.

bio 26, Designethon 2019

Designathon 2019 je potekal 17-19 maja v Cankarjevem domu. To je bil prvi vikend letošnjega letošnjega bienala oblikovanja. Je le začetek.

15 bolsji sejem rastlin 2019

Kljub dežju je bil sejem zelo živ.

za lepso ljubljano

Na Šuštarskem mostu je MOL ob čiščenju reke Ljubljanice rastline delila meščanom.

Festival zvončkov 2019, festival zvončkov

prvi zvončki 2017, zvončki v slovenski istri, zvončki na primorskem

Na slovenski obali se pomlad že prebuja.

ČESTITKA

 

Steklenik Plast_ika, rastlinjak Tivoli

Leta 1908 so nastali rastlinjaki v vrtnariji v Tivoliju, ki so bili namenjeni velikim čebrovkam, kot so rekli sodom, v katerih so bile zasajene sredozemske rastline.

izmenjava rastlin

Izmenjava med botaničnimi vrtovi ima dolgo tradicijo. Z Univerzitetnim botaničnim vrtom na Dunaju Univerzitetni botanični vrt iz Ljubljane sodeluje že od same ustanovitve. Franc Hladnik je že leta 1812 vzpostavil stik z vrtom avstrijske flore, ki ga je tedaj urejal cesarjev zdravnik in botanik Host na Dunaju.

Zadnja sprememba: Torek 26. Maj 2020, 20:36.
© 2020 BOTANIČNI VRT