Tropski rastlinjak

botanicne urice 2020 pocitnisko varstvoBotanične urice so namenjene otrokom, ki bodo letos vstopili v osnovno šolo ter do 5. razreda osnovne šole. Program se odvija med 7.00-16.30 in traja en teden.
 
Možni termini so:
29. 6.-3. 7.
13. 7.-17. 7.
24. 8.-28. 8. ODPOVEDAN zaradi slabih napovedi glede koronavirusa!

Program vključuje varstvo, izobraževalne in sprostitvene aktivnosti. Spoznavali bomo rastline, se igrali, brali zgodbe, ustvarjali, se zabavali in veliko naučili. Vključena obroka sta kosilo in popoldanska sadna malica. Dopoldansko malico je potrebno imeti s seboj. Otroke z vašim dovoljenjem tudi fotografiramo za dokumentacijo vrta. Otroci naj bodo primerno oblečeni in obuti glede na vreme, s seboj naj imajo copate, sončno kremo in sredstvo proti komarjem in klopom ter pokrivalo. Program bo izveden, če bo prijavljeno zadostno število otrok. Izvedbo bomo potrdili minimalno en teden pred izvedbo termina.


Okvirni dnevni program:
 700 –  830: prihod, igra za dobro jutro
 830 – 900: jutranje ogrevanje/telovadba/sprehod
 900 –  1000: dopoldanski program 1. del
 1000 – 1030: dopoldanska malica
 1030 – 1300: dopoldanski program 2. del
 1300 – 1400: kosilo
 1430 – 1500: ustvarjalne delavnice
 1500 – 1630: sadna malica, igra, odhod

Cena večdnevnega programa je 150 € in vključuje različne delavnice in varstvo otrok v tem terminu, kosilo ter popoldansko malico, program in material za delavnice. Za posamezni dan, ko otrok manjka, ne vračamo denarja. Prijava je potrjena, ko je opravljeno plačilo.
Za dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko Botaničnega vrta 01/427-12-80 med 8.00 in 15.00 uro ali nam pišite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 
PROGRAM PO DNEVIH:

Ponedeljek

Prvi dan bo namenjen ogledu naših rastlinjakov s pomočjo lup. Otroci si bodo lahko od blizu pogledali liste, cvetove in plodove tropskih krajev. V drugem delu se bomo osredotočili na opraševalce rastlin, podrobneje se bomo spoznali s čebelami in čebelnjakom. Ogledali si  bomo različne vrste med, na delavnici pa bomo izdelali svojo panjsko končnico in izdelovali izdelke iz čebeljega voska.

Torek

Drugi dan bo namenjen obisku našega rastlinjaka v Tivoliju. Z otroki se bomo sprehodili do parka Tivoli in med sprehodom opazovali kaj vse lahko najdemo na poti in kako botanično pestra je Ljubljana. V Tivoliju si bomo ogledali naš rastlinjak s kaktusi in sredozemske rastline. Nekaj časa si bomo tudi vzeli za igranje na igrišču. V popoldanskem delu si bodo otroci na delavnici izdelali svoje kaktuse in si posadili sukulento.

Sreda

Ta dan se bodo otroci spoznali z rastlinami, ki so prilagojene na drugačna okolja. Ogledali si bomo rastline okoli in v mlaki ter ulovili nekaj nevretenčarjev, ki si jih bomo prav tako od blizu ogledali. V drugem delu si bomo ogledali mesojede rastline. Na delavnici si bodo otroci izdelali svojo mesojedo rastlino.

Četrtek

Odpravili se bomo do Ljubljanskega gradu in si na poti ogledali travnike in gozd. Opazovali bomo travniške rastline ter jih nekaj tudi nabrali. Spoznali bomo različne vrste dreves in se naučili kako jih prepoznati. Na travniku in v gozdu bomo nabrali nekaj rastlin, popoldne pa se bomo naučili kako izdelati svoj herbarij in rastline spravili v herbarij, ki si ga bodo otroci nesli domov. Če bo ostali kaj časa bomo iz odvečnega rastlinskega materiala izdelali tudi okraske.

Petek

Zadnji dan bo namenjen uporabnim rastlinam. Spoznali bomo različne začimbnice, rastline za prehrano, zdravilne rastline, rastline iz katerih pridobivamo barvila, … Na delavnici bodo otroci izdelali papirus. V drugem delu se bodo otroci spoznali z enim izmed naših vrtnarjev, ki jim bo razkazal svoje delo. Skupaj z njim bodo zasadili mini začimbni ''vrt'', ki ga bodo odnesli domov.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!