Tropski rastlinjak

Ljubljana, 5. maja (STA) - Poslanec SD Samo Bevk v pisnem vprašanju ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar sprašuje, zakaj ne podpre Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Poslanec namreč ugotavlja, da je stanje "katastrofalno".
Bevk navaja, da je botanični vrt doletela denacionalizacija in izguba polovice proračuna. V času slovenskega predsedovanja EU je vrt pred tem, da ga zaprejo za javnost, je zapisal.
Denarja po njegovih navedbah ni niti za plače delavcev, kaj šele za vzdrževanje. Vrt nima več sredstev niti za minimalno delo, niti nima več možnosti, da bi pokril stroške udeležbe na mednarodnih sestankih, kjer je v EU konzorciju botaničnih vrtov dvakrat letno zastopal Slovenijo že vse od leta 2004, in to na lastne stroške, je zapisal poslanec.
Ministrico sprašuje, ali ni sramotno, da mora država v času predsedovanja EU tik pred 200-letnico botaničnega vrta, ki bo leta 2010, začeti z zapiranjem njegovih vrat.
Zanima ga, kaj bo ministrica storila, da bo vrt dobil ustrezno število plačanih delavcev in ustrezna sredstva za vzdrževanje. Sprašuje jo tudi, kdaj se bo začela že od leta 1974 predvidena širitev dejavnosti na novi lokaciji.
Po Bevkovem mnenju botanični vrt ne more niti mesec dni delovati brez sredstev, saj so rastline "živa bitja in zelo hitro propadejo, če nimajo ustrezne oskrbe". Botanični vrt po njegovih navedbah tudi še vedno ni zaščiten na državni ravni.
Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so za STA pojasnili, da se bo ministrica Kucler Dolinarjeva na Bevkovo vprašanje odzvala v okviru poslanskih vprašanj na prvi dan naslednjega zasedanja državnega zbora.
pa/pse
05.05.2008 13:45

http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1281332

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 19. maj 2022, 19:49.
© 2022 BOTANIČNI VRT