Tropski rastlinjak

CARL LINNÉNa današnji dan 23. maja 1707 se je na Švedskem rodil slavni Carl Linnaeus genij iz Upsale, kot so ga poimenovali. V botaničnem in zoološkem svetu je pomenil pravi premik naprej. Kot skromen študent in tudi finančno ne dovolj bogat, je 23 avgusta 1728 zapustil svoj otroški kraj Stenbrouhult v Provinci Småland in prišel v Upsalo, da bi tukaj študiral medicino.

Linné je pozornost najprej vzbudil z rokopisom Praeludia Sponsaliorum Plantarum, uvod v poroko rastlin, kjer je opisal spolnost rastlin. Napisal ga je kot posvetilo svojemu dobrotniku prof. Olofu Celsiusu, ki je bil dekan katedrale in dober amaterski botanik Ob novem letu je bilo v navadi, da so študentje s kako pozornostjo razveselili svoje dobrotnike..

V svojem rokopisu Hortus Uplandicus III (1730) je opisal rastline iz Rudbeckovega botaničnega vrta in ostalih vrtov v Upsali. Odkirl je, da lahko na osnovi prašnikov in njihove razporeditve razvrsti rastline v sistem v 24 razredov, kar je bilo revolucionarno za tisti čas, predvsem pa je bilo zelo praktično.

Z objavo dela Systema nature (1735), je uvedel tri kraljestva narave: živali, rastline in minerale v velik in pregleden sistem. S tem je postal mednarodno prepoznan.

 Leta 1740 je profesor medicine Olof Rudbeck mlajši, na univerzi v Upsali umrl. Linné je upal na to mesto, pa je bil sprejet Nils Rosén. Že v naslednjem letu pa je bilo prosto mesto za učitelja praktične medicine. Tokrat pa je bil uspešen in sprejet. Ker pa so bili botanika, zoologija Linnéju ljubši in ker je bil v njih močnejši, sta se z leto prej sprejetim Nilsom enostavno dogovorila za zamenjavo. Za to sta tudi uradno zaprosila. 23. januarja 1742 je bila zamenjava potrjena. Linné je postal profesor teoretične medicine. Poučeval je tako prirodopis v najširšem smislu Nils Rosén pa praktične medicino, zelo dobro sta sodelovala med seboj.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!