Tropski rastlinjak

Japonske češnje so se danes razcvetele v nasadu na Večni poti, kjer je že od leta 1974 predvidena lokacija za razširitev Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Ni je še dočakal.
Ta nasad japonskih češenj ima še posebno vrednost, ker so češnje prišle prav iz Japonske, ta uvoz danes ni več mogoč prav zaradi karantenskih pogojev za rastline, da ne bo pomote. Danes pa skoraj vsak dan govorimo o karanteni, ki zadeva pa tudi nas ljudi. Za rastline velja že nekaj časa. Japonske češnje so v Slovenijo prišle pomladi 1999 in so eno leto preživele v karanteni. Posajene so bile v posebno, izolirani njivi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljana na Ižanski cesti 15. Tam so bile pod stalnim nadzorom fitopatologov, da bi ugotovili ali so morda z njimi prišle kakšne nevarne bolezni. Na srečo tega ni bilo. Po letu dni karantene, pa smo jih nato posadili v stalni nasad, kjer sedaj cvetijo že 21 leto.

Že 21 let smo tako vključeni v svetovno mrežo ljubiteljev japonskih češenj, ki prinašajo pomlad, zaupanje in ljubezen, zato ni čudno, da prav mladi v njih še posebej uživajo. Koliko selfijev je bilo lani kljub karanteni poslanih prav izpod teh češenj, bi bilo prav zanimivo vprašanje. Čeprav so se prvi cvetovi razprli včeraj in danes, ko je zopet zadišalo po pomladi in še nihče o tem ni poročal, pa so obiskovalci že pod njimi in mreža slik in povezav se nadaljuje. Lepo je, ko se različne kulture povežejo med seboj. V času, ko so potovanja omejena in prav tako stiki, nas rastline še kako povezujejo. Japonske češnje, ki se potem združijo s cvetenjem naših češenj tako simbolizirajo povezavo daljne vzhodne kulture z našo in hkrati z drugimi celinami, saj povsod kjer zacvetijo češnje, tedaj ljudje pod njimi uživajo.

Vse od 9 stoletja na Japonskem že spremljajo pojav cvetenja češenj. Marsikaj se je od tedaj že zgodilo in tako bo tudi vnaprej. Vedno so se ljudje razveselili njih cvetenja in pomladi, ki so jo češnje napovedovale. Vedno so ljudje imeli svoje skrbi, a upanje je bilo vedno močnejše. Zato je njih simbolika v današnjem času še toliko pomembnejša.

dr. Jože Bavcon 

Japonske češnjeJaponske češnje

Prunus x yedoensis 'Yedoensis'

Japonske češnjeJaponske češnje

Japonske češnjeJaponske češnje

Japonske češnjeJaponske češnje

Japonske češnjeJaponske češnje

Japonske češnjeJaponske češnje

Japonske češnjeJaponske češnje

Te dni (23.4.2021) se razcvitajo polncvetne različice japonskih češenj v nasadu na Večni poti. Obiščite jih.

Japonske češnjeJaponske češnje

Japonske češnjeJaponske češnje

 

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!