Tropski rastlinjak

Japonske češnje 2023Japonske češnje 2023

Japonske češnje 2023Japonske češnje 2023

Japonske češnje 2023

Foto: J. Bavcon in B. Ravnjak

V februarju leta 1999 smo v Botanični vrt Univerze v Ljubljani dobili japonskih češnje, darilo države Japonske Sloveniji, ki ga je podarilo združenje ljubiteljev cvetočih češenj. Nekaj češenj smo posadili v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti, večji del pa je šel na Večno pot v Biološko središče pred vhodno stavbo v novi botanični vrt. Slovesna posaditev češenj je bila ob obisku Slovenije Njene cesarske visokosti princese Sayako, med 8. – 11. oktobrom 2000.

Slovenija je dobila v dar sedem sedem različnih vrst in sort: Prunus campanulata, P. x yedoensis 'Yedoensis', P. jamasakura 'Kenro-kuen-kumagai', P. lannesiana 'Goiko', P. lannesiana 'Sekiyama', P. sargentii in P. verocunda 'Antiqua'.

Češnje izvirajo iz drevesnice Saitami v bližini Tokija. Slovesna predaja češenj je bila tretjega februarja leta 1999 v spodnjem domu japonskega parlamenta. Predsednik spodnjega doma japonskega parlamenta gospod Soičiro Ito, je predstavniku slovenskega parlamenta, že pokojnemu poslancu mag. Bogomirju Špiletiču, na svečani slovesnosti češnjev podaril v znak prijateljstva med državama.

Danes 15.3.2023 se je prva izmed njih, najzgodnejša med njimi, vrsta Prunus campanulata razcvetela v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15.

 

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!