Tropski rastlinjak

Biodiverziteta – umetnost življenja

life naturaviva logotip 2637Slovenija se ponaša z eno najvišjih biotskih pestrosti v Evropi, ki pa ni dovolj prepoznana in zato ne dovolj cenjena. Zato se je Nacionalni inštitut za biologijo z devetimi partnerji odločil za prijavo 5-letnega komunikacijskega LIFE projekta na Evropsko komisijo. Splošni cilj projekta LIFE NATURAVIVA je razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije in njihov pomen ter osvetliti nevarnosti, ki jim pretijo.

O biodiverziteti in nujnosti njenega ohranjanja bomo izobraževali in ozaveščali različne ciljne skupine, od vrtcev do študentov, od kmetov do politikov, in zato uporabljali različne pristope. Del aktivnosti projekta se bo dogajalo na zavarovanih območjih, zato je pet slovenskih naravnih parkov projektnih partnerjev. Sodelovali bomo na sejmih, razstavah, okoljskih dnevih. Pripravili in izdali bomo razkošno knjigo o biodiverziteti Slovenije, posneli film, pripravili veliko razstavo na prostem in dve potujoči razstavi za zaprte prostore, sporočilne plakate in oglase. Za otroke bodo tu igrice, pobarvanke in knjižice ter natečaji različnih vrst, vse z naravovarstveno vsebino; poletna šola za dijake in delavnice za učitelje srednjih šol; predavanja za kmete, izobraževanja za kmetijske pospeševalce. Uredili bomo tri nove tematske učne poti. Poskrbeli bomo za raznolike, izvirne in lokalno značilne promocijske izdelke, kot so zavojčki s senenim drobirjem, semena avtohtonih rastlin, glinene priponke in podobno. Medijska sporočila, spletne strani in družbena omrežja bodo skrbeli za promocijsko podporo projekta, s katerim želimo doseči polovico prebivalcev Slovenije.

Trajanje projekta:

4. 9. 2017 - 31. 8. 2022

Prijavitelj projekta:

Nacionalni inštitut za biologijo

Partnerji:

Lutra, inštitut za ohranjanje naravne dediščine; Krajinski park Ljubljansko barje; Krajinski park Goričko; Kozjanski park; Notranji regijski park; Triglavski narodni park; Botanični vrt Univerze v Ljubljani; Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma; Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Oglejte si predstavitveni video na youtube

Uradna spletna stran:

https://www.naturaviva.si/

http://www.life-naturaviva.si/

V sodelovanju z združenjem naravoslovnih fotografov Slovenije organiziramo mednarodni natečaj za najboljšega fotografa leta in najboljšega slovenskega fotografa leta. Zbiranje fotografij za natečaj bo potekalo do 15.2.2018. Pravila natečaja in navodila za prijavo dobite na strani: http://photonature.si/natecaj.html. K sodelovanju ste vabljeni vsi z dobrimi fotografijami narave!

 

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 214 LET VARUH BIODIVERZITETE!