Tropski rastlinjak

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je to jesen ostal brez rastlinjaka za prezimovanje sredozemskih rastlin. Zaradi tega bomo v torek zjutraj rastline naložili na tovornjak in jih odpeljali na prezimovanje v Vrtnarijo Marjetica Koper, ki ima najboljše pogoje za prezimovanje rastlin. A kljub temu mora Botanični vrt v prihodnjem letu dobiti sodoben in dovolj velik rastlinjak za prezimovanje zbirke sredozemskih rastlin v Ljubljani. Nedopustno je, da se 210 let stara ustanova, ki je v samem vrhu botaničnih vrtov v svetu na tak način bori za preživetje svojih rastlin. Že tako majhni ekipi vrta to povzroča le še dodatne težave.

Sreča v nesreči je, da še vedno obstaja nekdo, ki je pripravljen stopiti nasproti in pomagati v reševanju problema. Tako kot je to storilo podjetje Marjetica komunale Koper. Botanični vrt Univerze v Ljubljani že več let uspešno sodeluje z vrtnarijo Komunale Koper Marjetico. Je ena izmed redkih vrtnarij pri nas, ki ima res širok izbor rastlin za različna okolja in ljudi, ki te rastline poznajo in znajo svetovati. Verjetno pa edina pri nas, ki ima veliko ponudbo različnih sredozemskih in tudi eksotičnih rastlin, poleg že običajnih vrst in sort. Z njimi sodelujemo tako, da oni nam pomagajo pri dobavi posameznih rastlinskih vrst, mi pa jim nudimo svetovanje pri oskrbi nekaterih rastlinskih vrst in zasaditvah. To sodelovanje bo v letošnji zimi še tesnejše saj bo v vrtnariji na prezimovanju veliko različnih sredozemskih rastlin iz celega sveta, ki jih je vrt v dolgoletni zgodovini dobil z izmenjavami. Če bo le mogoče bomo tu in tam v sodelovanju z Marjetico Koper organizirali tudi kakšen voden ogled po naši zbirki. Tokrat bodo torej naše sredozemske rastlinske vrste prezimovale skoraj v domačem sredozemskem okolju v rastlinjakih na Škocjanu na vrhu hriba, kjer je prekrasen razgled na koprski zaliv.

selitev rastlinselitev rastlin

selitev rastlinselitev rastlin

selitev rastlinselitev rastlin

selitev rastlinselitev rastlin

Marjetici Koper in vsemu osebju, ki nam je pomagalo pri raztovoru rastlin, njihovemu vodji g. Danielu Banu gre velika zahvala, da bodo naše sredozemske izgnanke lahko preživele zimo v res najboljšem okolju. Lepo je sodelovati s tako dobrimi ustanovami, ki imajo kader, ki rastline pozna in ob njih tudi uživa.

VRTNARIJA MARJETICA KOPER

vrtnarija marjetica koper vrtnarija marjetica koper

vrtnarija marjetica koper vrtnarija marjetica koper

vrtnarija marjetica koper vrtnarija marjetica koper

 

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 214 LET VARUH BIODIVERZITETE!