Tropski rastlinjak

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je bil izbran v osemindvajseterico evropskih vrtov za sodelovanje v svetovnem projektu varovanja volemije (Wollemia nobilis). Uradna predstavitev projekta za javnost je bila 31.10.2023 v Bedgebury National Pinetum and Forest. Več o tem velikem projektu bomo spregovorili na bližajoči se tiskovni konferenci v Botaničnem vrtu.

VolemijaVolemija

VolemijaVolemijaVolemija

Po skoraj 30 letih njenega odkritja v Avstraliji je Wollemia nobilis postala ena izmed rastlinskih vrst, ki je del prvega svetovnega naravovarstvenega projekta Wollemi pine mettacolection! Botanic Garden Sydney je na osnovi referenc in znanja o naravovarstvu izbral 28 vrtov iz Evrope in Anglije, 5 iz Avstralije in enega iz ZDA za sodelovanje v projektu. Med izbranimi vrtovi je bil tudi Botanični vrt Univerze v Ljubljani.
V varovanje in preučevanje je dobil 6 primerkov volemije štirih različnih genotipov. Več o tem svetovnem projektu varovanja vrste boste lahko izvedeli na tiskovni konferenci, ki bo 15.11.2023 ob 11. uri v predavalnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15 v Ljubljani.

Volemija (Wollemia nobilis) velja za botanično odkritje  20 stoletja. Rastlina je veljala za izumrlo že več milijonov  let.  Pred 200 milijoni let, ko se je družina aravkarijevk (Araucariaceae), kamor novi rod spada, pojavila, naj bi bila širše razširjena na tedaj skupnem kontinentu južne poloble Gondwani.
Če se v dobi vesoljske tehnike, informatike, računalništva pojavi rastlina, ki je taka kot so bili njeni predniki v dobi dinozavrov, potem je to res novica, ki obnori svet. Leta 1994 se je to zgodilo v Avstraliji.

Lepo vabljeni!

Volemija je zacvetela

https://www.youtube.com/watch?v=zFeTfDZb0wE

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!