Tropski rastlinjak

Galanthus nivalisGalanthus nivalis

Botanični vrt Univerze v Ljubljani – Vrt Domovinske flore se še vedno, tako kot na začetku ukvarja z raziskavami naših vrst. Prav na praznik Slovenije in ob bližajočem se rojstnem dnevu vrta (11. julij 1810) so v svetu zopet zazvončkljali naši navadni zvončki z naslovom: New Cultivars of Galanthus nivalis in Slovenia (Članek je prosto dostopen na medmrežju in je izšel ravno te dni). Botanični vrt našo kulturo in hortikulturo širi v svet. Tako tam poznajo naše travnike, članek o tem je izšel pozimi (In Situ Conservation of Dry Meadows). Zvončki so čakali toplega poletja kot, da se bodo oddolžili travnikom, ki pozimi ne cvetijo. Podobno so nekaj nazaj pozimi zadišale naše ciklame (New Varieties of the Common Cyclamen (Cyclamen purpurascens Mill.) in Slovenia in še mnoge druge naše vrste.

Nove sorte navadnih malih zvončkov so izvorno iz različnih delov Slovenije in izhajajo iz dolgoletnega izbora iz zbirke Botaničnega vrta UL, kjer je že okrog 8500 enot, prvič med njimi tudi dva dišeča zvončka - dve novi sorti.

Dve novi dišeči sorti Galanthus nivalis ‘Dišeči Vilinec’ in G. nivalis ‘Striped Fragrant’, zvončki namreč redko dišijo, sta originalno doma iz Krasa. Druga prav posebna sorta G. nivalis ‘Cardinal’s Hat’, pa je izvorno iz Štajerske. Imena sort so slovenska in angleška kar kaže na vpetost vrta v svet. Botanični vrt UL kljub težavnim razmeram (neurejene finančne razmere, kadrovska sestava, rušenje stavb, poseg železnice) torej stalni borbi za obstanek, ostaja ustvarjalen in ohranja tisto žlahtnost zaradi česar je bil ustanovljen, kot vrt Visokih šol - tedanje univerze in Vrt domovinske flore - torej raziskuje domačo floro, ki vedno znova in zvonova ponuja marsikaj novega, kar je zanimivo za širši svet. S svojo bogato dejavnostjo tako še po bližajočih se že 214 letih neprekinjenega delovanja, še vedno promovira našo floro in s tem Slovenijo v svetu.

Jože Bavcon

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 214 LET VARUH BIODIVERZITETE!