Tropski rastlinjak

September 2022
TRAVNIKI – razstava

meadows, meadow, nature meadowŠe v temi so kosci včasih odhajali na košnjo v senožeti, včasih daleč od vasi. Z njimi je za klobukom poromal marsikateri nagelj, ki so ga s koso – stegniti so jo znali dokaj visoko – odrezali z oken ali gankov (lesenih balkonov). Velikost senožeti se je vedno merila po številu koscev, ki so pokosili celotno površino v enem dnevu, to je od zgodnjih jutranjih ur tja do dvanajste ure, nato s počitkom do četrte ure in potem zopet košnja. To so bili dobri kosci, ki so imeli dobro rez in so za njimi ostajale velike prečne sledi – „radanice“, ki so jih potem „grabljične“ raztresale. Senožeti so bile zame najlepši vrtovi. Njihova struktura je bila nedosegljiva. Ko je morje cvetov v vetru rahlo zavalovilo, si dobil občutek, kot da je vsaka rastlina v harmoniji z drugo. Ledine –nekdanje njive –,so zasejali najprej z deteljo in nato s travami, a še vedno so imele preveč hranilnih snovi. Tam so trave ob nalivih polegle, raznolikost pa tudi ni bila tako velika. Senožeti ni nihče gnojil. Gnoja je bilo že tako premalo za njive. Le najboljši travniki so ga nekaj dobili. Senožeti pa so ostale nedotaknjene. V strminah, kjer so bile pred stoletji izkrčene iz gozdov, so ostajale take le zaradi človeka.

V avli tropskega rastlinjaka si lahko ogledate fotografsko razstavo z naslovom: "Senožeti - pisani vrtovi". Razstava je na ogled v odpiralnem času tropskega rastlinjaka.

Vstopnine ni.

Torek, 6. september ob 17. uri
Izdelava kokedame

Kokedama je rastlinska krogla ovita v mah. V kokedamo lahko nasadite različne sobne rastline, ki vam bodo lepšale vaš dom. Rastlino, ki jo boste želeli dati v kokedamo, boste izbrali sami med nekaj različnimi vrstami sobnih rastlin. Ves potreben material boste dobili pri nas.

Vstopnina: 6,00 €.

Četrtek, 15. september ob 17. uri
Zelenjavni vrt jeseni

Na našem zelenjavnem vrtu se bomo lotili pobiranja vrtnin in pokazali kako lahko shranjujemo semena. Pripravili bomo gredo ter se lotili setve za zeleno gnojenje. Zasadili bomo nekaj novih sadik in posejali seme, ki se seje v jeseni. Obiskovalci ste aktivno vključeni.

V primeru dežja se delavnica prestavi.
Prosimo za predhodne prijave (do 13.9.) na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., maksimalno število je 10 obiskovalcev.

Vstopnina: 5,00 €.

Torek, 20. september ob 17. uri
Rastline za čajne mešanice

Najprej boste na sprehodu po vrtu spoznali nekaj zdravilnih rastlin ter kako jih prepoznati in na katerih rastiščih, potem pa se boste naučili še shranjevanja nabranih rastlin in o njihovi uporabi.

Vstopnina: 5,00 €.

Torek, 27. september 2022 ob 17. uri
Voden jesenski sprehod po botaničnem vrtu

V torek 27.9. je dan turizma. V ta namen bomo po vrtu organizirali voden ogled po našem botaničnem vrtu.

Vstopnina: cena vodenega ogleda je 4 € na osebo.

Petek, 30. september ob 17. uri
NOČ RAZISKOVALCEV

V okviru projekta NOČ IMA SVOJO MOČ bo na dan 30. septembra potekala NOČ RAZISKOVALCEV: Botanični vrt Univerze v Ljubljani bo v okviru te noči predstavil svoj raziskovalni del in sicer s poudarkom na semenski banki. Na krožni poti se boste obiskovalci lahko spoznali s tem kaj v vrtu počnemo, kako v naravi pridobivamo material, kako ta semena pripravimo na skladiščenje in kam potem semena shranimo. Obiskovalci boste v pot tudi aktivno vključeni, saj se boste z delom srečali tudi sami, kar pomeni, da boste pomagali pri hrambi, za izbrano seme pripravili ustrezno prst in ga posejali ter odnesli s seboj. Pričetek ni samo ob 17 uri, na začetek poti se lahko priključite na vsake 15 minut.

Vstopnine ni.

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

SEPTEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Zaprto!

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.30 - 17.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: nedelja 3. december 2023, 20:12.
© 2023 BOTANIČNI VRT