Tropski rastlinjak

Če želite rojstni dan preživeti v naravi, je praznovanje v Botaničnem vrtu ravno za vas. Kadar nam vreme dopušča imamo pogostitev v zunanjem delu, v primeru slabega dežja pa v zaprtem delu. Za hrano in pijačo starši poskrbijo sami. Rojstni dan traja tri ure. Slavljenec na koncu praznovanja prejme darilo. Cena za do 15 otrok znaša 150 € in vključuje animatorje, prostor in 3-urni program. Vsak dodatni otrok se doplača 10 €.
Naročite se na tel.št. 01 427 12 80 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Okviren program rojstnega dne:
Prihod in spoznavanje: 00.00-0.15
Doživljajski ogled zanimivosti izbranega programa: 0.15-1.00
Čas za prigrizke in pijačo: 1.00-1.15
Ogled tropskega rastlinjaka: 1.15-1.45
Izbrana delavnica/igra: 1.45-2.15
Pogostitev in odhod: 2.15-3.00

Na izbiro so naslednji programi, ki jih po želji med seboj lahko tudi kombinirate:
Rastlinske skrivalnice s skritim zakladom
Sajenje zelenih ali lesnih rastlin
Po poti dinozavrov do zaklada
Mali raziskovalci
Botanični škrat in plodovi
Mesojede rastline
Rastlinski laboratorij
Harry Potter in čarovniške rastline

 1. Rastlinske skrivalnice s skritim zakladom
  Na doživljajskem sprehodu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok in letnega časa. Animator predstavi nekaj zanimivih rastlin, ki so vključene tudi v iskanje zaklada. Sledi iskanje skritega zaklada. Na karticah so opisi in slike rastlin, otroci skušajo po opisu prepoznati rastlino in jo poiskati. Animator jih spremlja in jim pomaga. Za zaklad otroci dobijo čokoladne cekine, lahko pa tudi starši prinesejo darilca za vse otroke. Program je v vsakem letnem času drugačen, saj je odvisen od dostopnosti rastlin. Možno je tudi iskanje zaklada samo v tropskem rastlinjaku. 
 2. Sajenje zelenih ali lesnih rastlin
  Na doživljajskem sprehodu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od letnega časa. Otroci si posadijo svojo rastlino in jo odnesejo domov. Otroci sadijo rastline, ki so v tistem času na voljo. Namesto, da si otroci posadijo rastline, si lahko posejejo semena. Če si zaželite sajenja drevesa, pri naročanju povejte. V tem primeru se program spremeni tako, da je poudarek na lesnih rastlinah. 
 3. Po poti dinozavrov do zaklada
  Z otroki se pogovarjamo o dinozavrih, kdaj so živeli in kako so se prehranjevali. Pogledamo si rastline, kakršne so rasle v njihovi dobi in bile tudi hrana rastlinojedih dinozavrov. Otroci nato iščejo dele zemljevida Botaničnega vrta. Ko ga sestavijo, se jim tako razkrije tudi pot do skritega zaklada…Namesto iskanja zaklada lahko otroci izdelujejo glave dinozavrov iz filca in lesenih ščipalk.
 4. Mali raziskovalci
  a) Raziskujemo tropski gozd
  Kot raziskovalci se opremimo s torbico, beležnico, svinčnikom in lupo ter se skupaj z animatorjem podamo na krajšo raziskovalno odpravo po tropskem gozdu. V kolikor najdemo kakšno zanimivo stvar si o shranimo za spomin.
  b) Raziskujemo Botanični vrt
  Kot raziskovalci se opremimo s torbico, beležnico, svinčnikom in lupo ter se skupaj z animatorjem podamo na krajšo raziskovalno odpravo po vrtu. V kolikor najdemo kakšno zanimivo stvar si o shranimo za spomin.
 5. Botanični škrat in plodovi
  V Botaničnem vrtu ponoči, ko v vrtu ni več obiskovalcev na plano pridejo škratki. Kot vsi škratki so tudi ti navihani in nam jo radi zagodejo, včasih pa celo pripravijo presenečenje. Botanični škrat je nekam v vrtu skril nagrado za tiste, ki jim bo uspelo po njegovih namigih priti do konca. Pod vsakim drevesom pustil plod ali cvet ali del rastline, ki tja ne spada.
 6. Mesojede rastline
  Na doživljajskem sprehodu po rastlinjaku se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok in letnega časa. Predstavimo predvsem mesojedke, razložimo zakaj lovijo žuželke, otroci pa si z lupami pobližje ogledajo vrste, ki rastejo v rastlinjaku. Nato pa si otroci izdelajo svojo muholovko ali vrčnico. Za tiste bolj raziskovalne otroke se izvede tudi iskanje zaklada, namigi pa so povezani z mesojedimi rastlinami.
 7. Rastlinski laboratorij
  Ali lahko zvonček postane moder? Kaj pa rdeč? Pripravili bomo eksperiment in obarvali naše cvetove. Med sprehodom bomo nabrali dele rastlin in si jih pogledali pod mikroskopsko lupo. Nabrali bomo listje in pogledali kakšna barvila izloča. Napolnili bomo posodo s prstjo in si  s pomočjo ločevanja ogledali kaj je v njej. Ugotovili bomo kje v rastlini se skriva njena hrana. Storže bomo potopili v vodo in preverili ali se razprejo ali skrčijo. Program eksperimentov se razlikuje po letnih časih in je primeren za starejše otroke.
 8. Harry Potter in čarovniške rastline
  Otroci si na začetku izdelajo svoje čarovniške palice, nato pa klobuk Izbruh otroke na podlagi njihovih odgovorov razporedi v štiri domove. Otroci dobijo priponko z barvo svojega doma in se udeležijo učnih ur na čarovniški šoli Bradavičarki. Sledi sprehod v vrtu, kjer si ogledajo rastline čarovniškega sveta. Po končanem ogledu sledi ura Napojev, kjer jim čarovniški učitelj pokaže kako se naredi nekaj napojev.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!