Tropski rastlinjak

Kdo bo poskrbel za botanični vrt?

16.05.2008

Botanični vrt Univerze v Ljubljani bo letos oktobra praznoval 198. obletnico delovanja, kljub temu pa je stanje vrta katastrofalno.

Vrt je namreč doletela denacionalizacija in izgube proračuna, zdaj pa je malo pred tem, da za javnost zapre svoja vrata. Vodstvo vrta nima denarja za plače delavcev, niti za vzdrževanje, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa naj bi plačevalo zgolj dva vrtnarja od štirih, ki so jih imeli na voljo v boljših časih. Poslanec SD Samo Bevk je ministrici za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojci Kucler Dolinar poslal poslansko vprašanje, zakaj vrta ne podpre, ministrica pa naj bi se na njegovo vprašanje odzvala v sklopu poslanskih vprašanj na prvi dan naslednjega zasedanja državnega zbora.

Kljub temu poglejmo še nekaj dejstev, ki jih Bevk navaja v svojem vprašanju ministrici. Ekipa botaničnega vrta, ki je uvrščen in predstavljen med 10 odstotki svetovno pomembnih botaničnih vrtov v lani izdani knjigi Botanični vrtovi - živa zgodovina, je sestavljena iz petih delavcev. Ti vsako leto opravijo enako ali celo več dela, kot pa 20 do 25 zaposlenih v primerljivih vrtovih po Evropi. V 12 letih so od Mestne občine Ljubljana dobili 615.000 evrov, z njimi pa so obnovili kar pet samostojnih objektov, kljub temu da takšna sredstva zadoščajo le za dva in pol objekta. Visokošolsko ministrstvo pa za investicije v botaničnem vrtu doslej ni prispevalo še ničesar. Ob tem velja omeniti, da do 180 univerzitetnih botaničnih vrtov vsako leto naroči semena iz ljubljanskega vrta, izmenjavo pa ima s 300 vrtovi.

Očitno je torej, da se vodstvo botaničnega vrta trudi po najboljših močeh, da bi vrt, ki je bil ustanovljen v času Ilirskih provinc, normalno deloval, vendar bi vsekakor potreboval podporo ministrstva in seveda Mestne občine Ljubljana.

Bevk torej Kucler Dolinarjevo sprašuje, kaj bo storila, da bo vrt dobil ustrezno število plačanih delavcev, ustrezna sredstva za vzdrževanje ter ustrezne pogoje za gojitev tropskih rastlin. Že leta 1974 je bila namreč predvidena širitev dejavnosti na novi lokaciji, vendar se od takrat ni še nič spremenilo.

http://www.indirekt.si/novice/slovenija/78321

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: petek 1. julij 2022, 4:41.
© 2022 BOTANIČNI VRT