Tropski rastlinjak
 Wraber, Tone, Risba
 Wraber T. 1944. Avtor risbe je Tonček Wraber, ki tedaj ni znal ne brati ne pisati, zato je vse potrebno dopisal njegov oče Maks. T. W., 2009.
  

Ko se v gorah prebujajo alpske rastline, nas je zapustil prof. dr. Tone Wraber. V Botaničnem vrtu je bil že kot majhen otrok. Eno izmed prvih risb je tukaj narisal. Rad je imel herbarij in vrt. Vedno je poudarjal njun pomen. Bil je izvrsten predavatelj, botanik z izrednim čutom za sistematiko, za rastlinski svet. Bil je celovit in temeljit tudi na drugih področjih, zato je bilo z njim na številnih ekskurzijah, ki jih je organiziral preprosto nepozabno. Pa vendar se je ob vsem tem rad spomnil podrobnosti. Kako je vrtu še kot študent napisal napis na vrata Prepovedan vstop, od kje je prinesel kako rastlino, kako je delal poleti v mestni vrtnariji. Bil je meščan, ki je mesto imel rad, vendar je moral vedno znova in znova v naravo med rastline.

Vsako leto je nekatere obiskal. Weldenov žafran, Blagajev volčin in še marsikatero drugo. Tudi letos, celo dvakrat mi je ob neki priliki dejal. Na zadnjem letošnjem marčevskem predavanju v Botaničnem vrtu so ga nekateri vprašali, kako se lahko zapomni toliko rastlin, toliko ve o njih. Povedal je tisto kot je že mnogokrat prej. »Veste, na vsako predavanje se pripravim«. In to je zares počel, zato so bila njegova predavanja res vrhunska.

PROF. DR. TONE WRABER 4.  3. 1938 – 6. 7. 2010Med leti 1992 in do konca leta 1994 je poleg svojega profesorskega dela postal še vodja Botaničnega vrta. Vendar je za vrt prinašal rastline vsa leta prej tako kot za herbarij. V vrt je rad zahajal tudi še kasneje in vedno se je bilo z njim izredno prijetno pogovarjati, saj je bil neprecenljiva zakladnica znanja.

Vendar se zgodovina ponavlja. Ko so proslavljali 150 letnico Botaničnega vrta, je med pripravo publikacije umrl dolgoletni vrtnar in poznavalec rastlin Franc Juvan. Mnogokrat ga je omenjal. »Dobro bi bilo dati njegovo sliko v knjigo, le ne najdem je«, mi je nekajkrat dejal. Našel jo je, dali smo jo v knjigo, kjer je tudi njegov prispevek dopisovanje Alfonza Paulina in Bois de Chesneja. V prvi izdaji skupaj s seznamom semen slike še ni bilo. V petjezični novi izdaji smo sliko, ki jo je med tem našel, uvrstili. Te izdaje ni več videl. Tistega prav 200. rojstnega dneva Botaničnega vrta ni dočakal. Odšel je prej, med rastline, tihe spremljevalke, ki jim je posvetil večji del svojega življenja, ki ga bodo spremljale na njegovem zadnjem počivališču.

Prof. dr. Tone WraberOBVESTILO O ŽALNI SEJI

Obveščamo vas, da bo žalna seja v spomin

dr. Toneta Wrabra
zasluženega profesorja v pokoju

v predavalnici B1 Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Večna pot 111

v četrtek 2.9.2010 ob 12.uri

Prof. dr. Tone Wraber

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 212 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 26. januar 2023, 20:29.
© 2023 BOTANIČNI VRT