Tropski rastlinjak

Moje ulice, pogovori, ljubljana nekoč, pogovori v botaničnem vrtu

MOJE ULICE v pogovore zapletajo najstarejše generacije in njihove osebne spomine in pripovedi o življenju v Ljubljani v preteklosti  posredujejo naprej.

To poletje navdušeno nadaljujemo  s poletnimi pogovori v botaničnem vrtu in oddajo Moje ulice na radiu Študent.

ODDAJA MOJE ULICE NA RADIU ŠTUDENT (89,3 MHz!)
Če zamudite pogovore v botaničnem vrtu, jim lahko z zamikom enega tedna prisluhnete na Radiu Študent. Vsako nedeljo ob 10 h dopoldan!
Vse nedelje od 5. junija pa tja do konca septembra: zgodbe iz Ljubljane na Radiu Študent

POGOVORI V BOTANIČNEM VRTU

Vse nedelje, od 5. junija do 28. avgusta 2011, vsakič ob 18h, na trati ob stari upravni zgradbi, priporočamo zgornji vhod v vrt!  V primeru slabega vremena bodo pogovori potekali v predavalnici.

Tokratna tema: Spomini na Ljubljano in mladost v Zgornji Šiški
Gostja: gospa Ana Nuša Kerševan

V nedeljo, 05.06.2011 ob 18h so MOJE ULICE na ciklu pripovedovanj v botaničnem vrtu gostile gospo Ano Nušo Kerševan, častno meščanko mesta Ljubljane, predsednico društva Zeleni prstan, nekdanjo županjo in prijetno sogovornico. Spregovorila bo o svojih spominih na življenje v Ljubljani, še posebno na obdobje v rosnih mladih letih, ki ga je preživela v Zgornji Šiški.
Pogovor bo vodila Katja Preša.

Tokratna tema: Ljubljana, obarvana z glasbo
Gost: legendarni pevec slovenskih popevk, gospod Stane Mancini

V nedeljo, 12.6.2011 ob 18h so Moje ulice v ljubljanskem botaničnem vrtu gostile legendarnega pevca slovenskih popevk, Staneta Mancinija. Pesem Mandolina, ki jo je odpel z Beti Jurkovič na prvi slovenski popevki,  kar sama kliče po spominu na zlata leta slovenske popevke. Gospod Mancini, tudi dolgoletni prebivalec Ljubljane,  bo z nami delil svoje spomine na življenje v Ljubljani, obarvani z glasbo.
Z gostom se bo pogovarjala Katja Preša.

Tokratna tema: Ljubljana v karikaturi
Gost: karikaturist  Andrej Novak (a.novak)

V nedeljo, 19.6.2011 ob 18h  so Moje ulice v botaničnem vrtu gostile dolgoletnega Ljubljančana, enega najbolj znanih in plodovitih slovenskih karikaturistov Andreja Novaka. S svojim značilnim podpisom a. novak je objavljal v številnih časopisih in publikacijah ter imel stalno rubriko v Dnevniku, imenovano Prosti strel. Izdal je dve knjigi karikatur na temo Ljubljane: Z mojega okna in Tretji polčas z mojega okna.
Z gostom se bo pogovarjala Katja Preša.

Tokratna tema: Moji utrinki na življenje v Ljubljani
Gost: filmski in radijski režiser Peter Zobec

V nedeljo, 26.6.2011 ob 18h so Moje ulice z zgodbami o Ljubljani v botaničnem vrtu gostile filmskega in radijskega režiserja ter publicista Petra Zobca. V pogovoru s Katjo Preša bo z nami delil svoje utrinke na življenje v Ljubljani, kakršne hrani v svojem spominu.

Tema pogovora: Spomini na mladost v Ljubljani
Gost: Polde Bibič

Sporočamo, da to nedeljo na pogovoru MOJE ULICE v botaničnem vrtu zaradi objektivnih razlogov ne bomo gostili gospe Mete Grosman, kot smo to napovedali.

V nedeljo, 03.07.2011 ob 18h v botaničnem vrtu gostimo enega naših največjih igralcev, Poldeta Bibiča. 
Gospod Bibič je svoje mladostne spomine popisal v letos izdani knjigi Spominjarije.
V pogovoru s Špelo Frlic se bo osredodotočil na svoje spomine na mladost v Ljubljani.

Tokratna gostja: Anica Mikuš Kos

V nedeljo, 10. Julija, 2011 ob 18h smo v botaničnem vrtu gostili gospo Anico Mikuš Kos, predsednico Slovenske filantropije, doktorico medicine in specialistko otroške psihiatrije, ki se pri svojem delu posveča kliničnemu delu z otroki, mladostniki in starši. V pogovoru z Rokom Kušlanom bo spregovorila o svojih spominih na življenje v Ljubljani.

Tokratna gostja:  mag. Alenka Nika Pirjevec

To nedeljo, 17. julija 2011 ob 18h bomo gostili gospo Alenko Niko Pirjevec, igralko, lutkarico in predsednico Združenja dramskih umetnikov Slovenije. V pogovoru z Rokom Kušlanom bo pripovedovala o svojem življenju v Ljubljani v preteklosti, povezanim z gledališčem.

Tema pogovora: utrip Miklošičeve ulice

Gost: dr. Mario PLENIČAR (1924)

Nedelja, 24. julij ob 18 h
Tokrat bo gost Mojih ulic dr. Mario Pleničar, doktor geoloških znanosti in dolgoletni stanovalec Vurnikove hiše na Miklošičevi, menda najlepše stavbe v Ljubljani. V pogovoru v Botaničnem vrtu nam bo kot star Ljubljančan in akademik povedal marsikaj zanimivega. Med drugim bo odstrl utrip Miklošičeve ulice pred drugo svetovno vojno. Pogovor bo usmerjal Rok Kušlan.

Tema: družabno življenje v Ljubljani po vojni
Gost:  gospod Mojmir Sepe

To nedeljo, 31. julija ob 18h  bo gost Mojih ulic skladatelj in dirigent, gospod Mojmir Sepe. V pogovoru z Rokom Kušlanom se bo spominjal družabnega življenja v Ljubljani, predvsem v času po vojni.

Gostja:  gospa Štefanija Rostohar

Nedelja, 7. avgust  ob 18h
Tokratna gostja Mojih ulic bo gospa Štefanija Rostohar. V Ljubljano je prišla med vojno in je delala kot gospodinja in kasneje komercialistka. V pogovoru s Špelo Frlic se bo spominjala, kako je bilo voditi gospodinjstvo pri ljubljanski meščanski družini in tudi  tega, kako so na ljubljanskem Velesejmu, preden je to postala vsakdanja stvar, postavili na ogled primer prve samopostrežne trgovine v Sloveniji.

Gost: gospod Marko Račič

To nedeljo, 14. avgusta ob 18 h bodo Moje ulice v botaničnem vrtu gostile gospoda Marka Račiča, najstarejšega še živečega slovenskega  olimpijca, ki pri svojih 91-ih letih še vozi avto. Jugoslavijo je zastopal na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 1948 v teku na 400 metrov in v štafeti. Z gostom se bo pogovarjala Špela Frlic.

Gostja: gospa Saša Golobič

To nedeljo, 21. 8. 2011 ob 18 h se bo v botaničnem vrtu Špela Frlic z gospo Sašo Golobič pogovarjala o tem, kje je bilo včasih v Ljubljani mestno smetišče in kako so smeti odvažali s konji. Pripovedovala bo tem, kako je še preden je znala brati, kot majhna deklica vodila otroško oddajo na takratnem Radiu Ljubljana in kako jo je Stanko Bloudek učil drsati.

Gost: gospod Pavel Jakopič

Zadnjo nedeljo v avgustu (28. avgust, 2011 ob 18 h) zaključujemo poletno serijo pogovorov v botaničnem vrtu. 28.8 bomo v Mojih ulicah gostili gospoda Pavla Jakopiča, novinarja, urednika in prvega slovenskega televizijskega vremenarja. Z gostom se bo pogovarjala Špela Frlic.


Zasnova in izpeljava: Divja misel
Partnerji: Radio Študent, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Trubarjeva hiše literature, Botanični vrt  Univerze v Ljubljani Biotehniška fakulteta.
Moje ulice podpira MOL-Oddelek za kulturo.
Vodja projekta: Tina Popovič  // Moje ulice vsebinsko snujejo: Katja Preša, Špela Frlic in Tina Popovič// Tehniki v botaničnem vrtu in Trubarjevi hiši literature: Božidar Plesnik, Zaš Brezar, Željko Mikloš//Pogovore v botaničnem vrtu vodijo: Katja Preša, Špela Frlic in Rok Kušlan// Strokovna sodelavca: Mojca Šorn (Inštitut na novejšo zgodovino)  in Janez Polajnar (Mestni muzej Ljubljana)// Grafično oblikovanje: Blaž Medja//

www.mojeulice.si

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!