Tropski rastlinjak

VSEBINA

 

5. – 13. april 2014 med 10. in 17. uro V TROPSKEM RASTLINJAKU
RAZSTAVA ŽAB

zaba, zabe, Razstava žab, bioexo, tropske žabe
Foto: BIOEXO

Društvo ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo in Botanični vrt Ljubljana vas vabita, da spoznate življenje žab na poučni razstavi v tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta. Na ogled boste imeli veliko različnih vrst tropskih žab, od afriške orjaške krastače do malih strupenih podrevnic. V okviru razstave bomo organizirali tudi predavanje o gojenju podrevnic, predavanje o gojenju tropskih žab ter otroške delavnice s to tematiko. Poslušali boste njihovo oglašanje ter izvedeli kako so žabe v Sloveniji zaščitene z zakonom.
Žabe so največja in najbolj znana skupina dvoživk. Na svetu poznamo preko 4000 vrst, živijo praktično povsod razen na Antarktiki, prav tako jih ni v morski vodi. So zelo različnih velikosti in barv. Nekatere od njih s svojimi pisanimi barvami opozarjajo na to, da so strupene. Večinoma svoj razvoj pričnejo kot paglavci v vodi, šele po preobrazbi živijo tudi na kopnem. So odličen pokazatelj stanja v okolju. Kot plenilci, ki za svojo hrano uporabljajo predvsem žuželke, pa so zelo pomemben člen ekosistemov. Žal so na vplive v okolju zelo občutljive in zaradi onesnaženja in sprememb okolja tudi ogrožene.

Vstopnina za ogled razstave: velja cenik za vstop v tropski rastlinjak


TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-17h
20.4.2014 bo tropski rastlinjak odprt od 10 do 17h
21.4.2014 bo tropski rastlinjak odprt od 10 do 17h
27.4.2014 bo tropski rastlinjak odprt od 10 do 17h

Sobota 5. april 2014 12h – 16h
festival cvetočih češenj 2014
Hanami

Dogodek v japonskem stilu je namenjen opazovanju češnjevih dreves v cvetju, vodenemu ogledu po botaničnem vrtu ter sodelovanju v aktivnostih, kot so haiku, bento, origami, degustacija čaja in še kaj. Mi in naši otroci se bomo lahko udeležili različnih japonskih delavnic.

Več na: http://www.facebook.com/HanamiSlovenija
tw @HanamiSlovenija https://twitter.com/HanamiSlovenija

Za dodatne informacije pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vabilo

Vstop prost!

koprski vrtovi, mestni vrtovi, vrtovi na obaliSobota, 5.4.2013 ob 9.30 v Kopru
delavnica, predavanje
UREDIMO VRT PRED RTV KOPER in KOPRSKI VRTOVI

Sodelujoči Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Radio Koper.

 

 

 


zaba, zabe, Razstava žab, bioexo, tropske žabe
Foto: BIOEXO

Sobota, 5. april 2014 ob 11h
Delavnica za otroke
IZDELOVANJE ORIGAMI ŽABE IN ŽABE IZ KAMNA LOJEVCA

Vstopnina: 3 €

Torek, 8. april 2014 ob 18h
Predavanje
GOJENJE ŽAB PODREVNIC

Predaval bo Franjo Kovačič, eden izmed redkih slovenskih rejcev žab podrevnic.

Četrtek, 10. april 2014 ob 17h
Delavnica
BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

Slovenske butarice, Oljka, mačice, dren, bodika, bršljan, cipresa, pušpan, borovnica, brin, srobot, dren, trta, leska, tisa, bor, suhe rože, žitno klasje, sadjeŽe v 9. stoletju zasledimo zapise stare krščanske šege, ko so s "cvetličnim oslom" v procesiji, obeležili prihod Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V slovenskem izročilu o tem ni več sledu, pač pa se povsod nosi k blagoslovu snope in šope veja in spomladanskega zelenja.
Verjetno pa je ta šega v Evropi prekrila nek starejši predkrščanski obred "svetega" rastlinja; dreves grmov, cvetlic in zelišč, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami.
Cvetni snop prvotno ni bil samo iz šibja in cvetja, na njem je viselo vedno tudi pecivo. O tem pričajo mnoga imena, ki jih ima tak snop v Sloveniji: presnec/ presmec, beganica/gubanica, prajtelj, potica, presta/pegelj,... Novejša imena nakazujejo prisotne veje: pušelj, pušeljc, šop, mačice, vejnik, leseni žegen, žegen,… in nam najbolj znana butara.
Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke…
Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Jabolko ali pomarančo prinesite s sabo, vse ostalo je všteto v ceni
Delavnico vodita: dipl.inž.agr. in hort. FIŠER Stanka, mag. RAVNJAK Blanka univ.dipl.biol

Vstopnina: 4 €


Petek, 11. april 2014 od 16-18h
ŽABJA TRŽNICA

V avli tropskega rastlinjaka boste imeli priložnost za prodajo ali nakup tropskih žab, rastlin, substrata, terarijev, opreme ali hrane zanje.
Obvezne prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vstop je prost.


Petek, 11. april 2014 ob 18h
Predavanje
GOJENJE IN OSKRBA NEKATERIH TROPSKIH ŽAB

Predavala bo dr. Judith Tavaszi iz Madžarske, priznana poznavalka in rejka tropskih eksotičnih vrst žab, še posebno rdečeokic. Njeno znanstveno raziskovalno delo je posvečeno dvoživkam.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Sobota, 12. april 2014 ob 11h
Delavnica otroke
SPOZNAVANJE ŽAB ALI KAKO PRAVILNO PRIMEMO ŽABO

Otroci bodo na delavnici žabe tudi risali in barvali pobarvanke.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Torek, 15. april 2014 ob 17h
JAVNO VODENJE PO BOTANIČNEM VRTU

(V VSAKEM VREMENU, v primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal v tropskem rastlinjaku)
Pod strokovnim vodstvom Janje Makše, univ. dipl. ing. agr., si boste lahko ogledali pomladno podobo Botaničnega vrta in tropski rastlinjak.

Vstopnina: 3,5 €

Sreda, 16. april 2014 ob 17.00
Delavnica
KABUM!

Organizator: Pazi!Park v sodelovanju z Botaničnim vrtom
Na delavnici bomo razkrivali moči cvetja v mestih ter pred dolgočasnostjo rešili nekaj mestnih kotičkov. Izdelali bomo semenske bombe KAbum!!! in vzeli na piko nekaj zapuščenih in degradiranih območij v Ljubljani. V dnevih po delavnici bomo “škodo” lahko spremljali in dokumentirali, fotografije cvetočih trofej pa objavili na facebook in spletni strani skupine Pazi!park (www.pazipark.si).

Vabilo


Sreda, 23. april 2014 ob 17h
Delavnica
IZDELOVANJE PIŠČALK IZ VRBOVIH VEJ

Če želiš piskati na piščalko, kakršne danes nima vsak, pridi na našo delavnico in jo izdelaj skupaj z nami! Čeprav so piščalke namenjene predvsem otrokom, bodo pri izdelavi potrebovali pomoč starejših spremljevalcev.
Delavnico bosta vodila Abdulah Rexhepi, vrtnar in Alenka Marinček, prof. biol.

Vstopnina: 3,5 €


Četrtek, 24. april 2014 od 17-18h
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
ORGANSKA SNOV TAL

Ves čas poslušamo o kompostiranju, vnosu organske snovi v tla, gnojenju z organskimi gnojili. Kako prepoznamo kakšna tla imamo… Zakaj to sploh počnemo? Še povabilo k sooblikovanju četrtkov. Svoje želje, o čem bi radi poglobili znanje nam pošljite na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., zadeva: Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne.
Predavanje in pogovor s Stanko Fišer, dipl. inž. agr. in hort.

Vstopnina: 3 €


eksotične živaliSobota 26. in nedelja 27. aprila 2014 v velikem rastlinjaku botaničnega vrta v bližini Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete, na Večni poti 111 v Ljubljani nasproti živalskega vrta
16. razstava Bioexo
STRUPENA LEPOTA

Tokrat smo ji dali podnaslov STRUPENA LEPOTA, kajti poleg ostalih eksotičnih živali, kot so kuščarji, žabe, želve in ostalo želimo pokazati kar nekaj strupenih živali, predvsem kač strupenjač, ki so ene izmed najlepših na svetu. Ponovno bodo organizirane otroške delavnice v katerih otroke čaka reptilska poslikava obrazov (facepainting), ter zanimiva predavanja - potopisno predavanje o Kostariki ter predavanje o želvah in o koristnih živalih - tudi plazilcih v našem vrtu.
Srčkane dihurčke in luštkane podganice boste lahko opazovali med igro ali dremanjem v posebnih igralnicah, odpravljali predsodke v nedeljski delavnici vmes pa veliko živali pobožali ali se z njihovimi lastniki pogovorili o tem, kako se za naše nenavadne hišne ljubljenčke pravilno poskrbi. Rastlinjak pa je v tem času kot ena sama džungla ter delno puščava s svojimi kaktusi, ostalimi sočnicami in mediteranskimi grmički.
Več informacij, vstopnina na www.bioexo.si in BIOEXO FACEBOOK

Vabljeni! 

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 12-17h

20.4.2014 bo rastlinjak Tivoli odprt od 12 do 17h
21.4.2014 bo rastlinjak Tivoli zaprt

27.4.2014 bo rastlinjak Tivoli odprt od 12 do 17h


Sreda, 23. april 2014 ob 18.00 do 01:00
Nočne krošnje v tivolskem rastlinjaku

Knjižnica pod krošnjami v tivolskem rastlinjaku (ob ribniku pri Čolnarni)
Sprehodite se med zgodbami in modrostmi, pesmimi in skrivnostmi ter si zagotovite nove vsebine za vaše sanje. Če je spomladansko čiščenje že za vami, lahko odslužene knjige zamenjate za sveže branje. Pred tivolskim rastlinjakom beremo, listamo in uživamo pomladno noč.
Organizator: Knjižnica pod krošnjami
http://nocknjige.si/ljubljana/


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.30 - 19.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 210 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: Torek 6. April 2021, 15:21.
© 2021 BOTANIČNI VRT