Tropski rastlinjak

Četrtek, 4. in 11. april ob 15.00 uri
DELAVNICA BOTANIČNIH ILUSTRACIJ – Ljubljanski tropi 2024

Študentki ALUO vas skozi delavnico naučita kako naslikati botanične ilustracije. Za delavnico je potrebna prijava na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
Delavnica poteka v okviru razstave študentov ALUO – Ljubljanski tropi 2024.

Vstopnina: 25 €

Sobota, 6. in 13. april ob 10.00 uri
DELAVNICA BOTANIČNIH ILUSTRACIJ – Ljubljanski tropi 2024

Študentki ALUO vas skozi delavnico naučita kako naslikati botanične ilustracije. Za delavnico je potrebna prijava na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
Delavnica poteka v okviru razstave študentov ALUO – Ljubljanski tropi 2024.

Vstopnina: 25 €

Sobota 13. april 2024 ob 12.00 uri
VODENJE PO RAZSTAVI BOTANIČNIH ILUSTRACIJ – Ljubljanski tropi 2024

Vabljeni na voden ogled po razstavi Botaničnih ilustracij – Ljubljanski tropi 2024.

Ogled je brezplačen.

Sobota, 20. april 2024 ob 9.00 uri
18. BOLŠJI SEJEM RASTLIN

Glavni del bolšjega sejma je prodaja rastlin in izdelkov povezanih z rastlinami. Lepo vabljeni ste tudi drugi, ki se ukvarjate z rastlinami, lahko tudi z izdelki v povezavi z rastlinami, … da razstavljate pri nas. Prijave bomo zbirali do 17.4.
Stojnice drugih razstavljavcev bodo sejemsko razporejene v delu vrta, okrog avle tropskega rastlinjaka. Vsi, ki bi radi razstavljali: Še več informacij in prijavnico za razstavljavce dobite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;

SPREMLJEVALNI DOGODKI BOLŠJEGA SEJMA:
9.00 - 18.00        RAZISKOVALNA BELEŽNICA BOTANIČNEGA VRTA  (plača se vstopnina v rastlinjak, za rešeno raziskovalno beležnico dobite nagrado)
9.00 - 18.00       PRODAJA ZELENJAVNIH SADIK IN SVETOVANJE
9.00 - 18.00       RAZSTAVA KAKTUSI IN DRUGE SOČNICE – NA ZNAMKAH SVETA, FOTOGRAFIJAH IN V ŽIVO (brezplačno)
10.00 - 17.00     VRTNARSKA POMOČ ter  PRESAJANJE RASTLIN (glede na naš cenik)
11.00 - 12.00    PREDAVANJE: STAPELIJE, ''ORHIDEJE'' MED SOČNICAMI – Iztok Mulej (več podrobnosti najdete v podrobnejšem opisu dogodkov) (brezplačno)
12.00 - 13.00     PREDAVANJE: KAKTUSI NIMAJO BODIC, A VSEENO BODEJO? - Jure Slatner (več podrobnosti najdete v podrobnejšem opisu dogodkov) (brezplačno)
13.00 - 14.00   VODEN OGLED PO SEMENSKI BANKI in VRTU ob dnevu Zemlje 22. aprila: KAKO V VRTU SKRBIMO ZA OHRANJANJE VRST? (cena 4 €)
14.00 - 16.00     VRTNARSKA DELAVNICA ZA OTROKE: POSLIKAVA GLINENIH LONČKOV Z AKRILNIMI BARVAMI IN SAJENJE ZELIŠČ (cena 6 €)

Oglejte si še nekaj slik iz letošnjega bolšjega sejma rastlin


Sobota, 20. april 2024 ob 11.00 uri
STAPELIJE, ''ORHIDEJE'' MED SOČNICAMI

Stapelije so mesnate stebelne sočnice, ki pripadajo tribusu Ceropegieae v poddružini svilničevk (Asclepiadoideae) družine pasjestrupovk (Apocynaceae). Ponavadi nimajo listov in redko imajo bodice. Njihovi cvetovi se ponašajo z raznolikimi oblikami in velikostmi, specializiranimi izključno za opraševanje z muhami, zato njihov izgled in vonj spominja na mrhovino. Stapelije najdemo predvsem na polsuhih do suhih območjih južne, vzhodne in severne Afrike, jugozahodne Arabije, na Madagaskarju, ter v Indiji, Mjanmaru in Nepalu. Poleg tega so prisotne tudi v Evropi v jugovzhodni Španiji, Kanarskih otokih in na italijanskem otoku Lampedusa.
Predavatelj Iztok Mulej je začel z zbiranjem kaktusov in sočnic z dvanajstimi leti, s stapelijami pa se intenzivno ukvarja od leta 1995. Njegova zbirka je ena večjih v Evropi. Je član Društva prijateljev kaktusov Slovenije, kot tudi nemškega, angleškega in ameriškega društva ljubiteljev kaktusov in sočnic. Dolga leta je bil, do razpada društva, tudi aktivni član mednarodnega društva za študij svilničevk (IAS), zdaj pa je aktiven član mednarodnega društva za študij ostalih sočnic (FGaS), ki je uradni naslednik IAS.

Vstopnina BREZPLAČNO

Sobota, 20. april 2024 ob 12.00 uri
Predavanje
KAKTUSI NIMAJO BODIC, A VSEENO BODEJO?

Kaktusi so tiste rastline, ki so zaradi izjemnih prilagoditev na vremenske razmere v okolju med najbolj zanimivimi. Navdušujejo zlasti mladino, mnogi se preizkusijo tudi z njihovo vzgojo in počasi vstopajo v svet botanike. Na srečo začetnikov so to nezahtevne rastline, zanje je bolje, če jih čim večkrat pozabimo zaliti. Tudi presajanja ne potrebujejo, le temperatura ne sme pasti pod ledišče. Če imajo dovolj sonca, bodo kmalu zacveteli. Z enkratno lepoto cvetov, ki so v največ primeri odprti le en dan ali noč, očarajo slehernega opazovalca. Poglejmo, kaj je zapisal avtor prve knjige o kaktusih v slovenskem jeziku France Vardjan: »Ure in ure sem včasih sedel ob zanimivem, a neznanem kaktusu, mu prešteval rebra in bodice, ugotavljal barvo in obliko, opazoval cvet in prašnike, dokler iz njegovega obličja nisem spoznal njegovega imena... In ko si spoznal njegov obraz, se ti vtisne za vselej v spomin in ne pozabiš ga nikoli več.«
Na predstavitvi boste spoznali poglavitne značilnosti kaktusov, polemiko glede evolucije in sorodstva, osnovne napotke o gojenju, razlike med kaktusi v naravi in zbirkah. Spoznali boste nekaj vrst, uporabnih v prehrani in medicini pa tudi nekaj najredkejših vrst v svetu rastlin nasploh. Odgovorili pa si boste tudi na vprašanje kako to, da kaktusi nimajo bodic?
Predavatelj Jure Slatner goji kaktuse od svojega desetega leta starosti. Je član Društva prijateljev kaktusov Slovenije, ki aktivno deluje več kot 50 let. V svoji bogati pedagoški karieri je o kaktusih pripravil številna predavanja v domovini in tudi v tujini.

Vstopnina: prostovoljni prispevki

Sreda, 24. april 2024 ob 18.00 uri
Otvoritev razstave
KAKTUSI IN DRUGE SOČNICE – NA ZNAMKAH SVETA, FOTOGRAFIJAH IN V ŽIVO

Društvo prijateljev kaktusov Slovenije (DPKS) v sodelovanju s Filatelističnim in numizmatičnim klubom Celje ter Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani vabi na razstavo Kaktusi in druge sočnice – na znamkah sveta, fotografijah in v živo. DPKS dogodek pripravlja ob 50-letnici svojega delovanja.
Razstavo, ki bo na ogled od sobote, 20. aprila 2024, do konca junija, bodo spremljala predavanja o posebnostih kaktusov in drugih sočnic, občasno pa bo organizirana tudi prodaja kaktusov..

Brezplačen vstop

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 11.00 – 17.00

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Zaprto!

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 19.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!