Tropski rastlinjak

Sreda, 10. januar 2024 ob 18. uri
Otvoritev razstave SEM(e)

Vabljeni na otvoritev razstave SEM(e), ki bo 10. 1. 2024 ob 18. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.

SEM(e) je premetena besedna izpeljanka in nosilka imena botanične razstave, ki jo zaznamuje neobičajen preplet umetnosti in znanosti. Igra besed se v prvi vrsti navezuje na tehnologijo zajema fotografij, ki so nastale s pomočjo elektronskega vrstičnega mikroskopa – SEM (Scanning Electron Microscope), z dodano končnico -e pa dobimo še fotografske subjekte – semena. Natančneje, semena endemitov in zavarovanih vrst, ki jih najdemo v Sloveniji kot sta kranjski jeglič in ilirski meček.
 
Fotografije približajo očesu skoraj nevidni svet semen, ki ga v vsakdanjem življenju zaradi svoje majhnosti preprosto spregledamo in zanemarimo njegovo pomembnost. Razgali nam reliefe, teksture, nepopolnosti in barvitost, ki jih s sabo nosijo semena in tudi istoimenska razstava SEM(e).
 
Avtorica razstave, Urška Klenovšek, je študentka Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, kjer je pri predmetu Umetniška fotografija z elektronskim vrstičnim mikroskopom izdelala serijo fotografij semen endemitov in zavarovanih vrst. Digitalne fotografije so dostopne na: https://urskaurska.cargo.site/seme

Posebne zahvale:
Hvala tiskarni Artiko za najboljši tisk in svetovanje. Hvala Botaničnemu vrtu za semena in prostor. Hvala profesorju doc. dr. Juretu Ahtiku in asistentki Veroniki Štampfl za mentoriranje in napotke. Hvala Barbari Golja za pomoč pri uporabi vrstičnega elektronskega mikroskopa.

10. januar 2024 – 20. februar 2024
Razstava
SEM(e)

SEM(e) je premetena besedna izpeljanka in nosilka imena botanične razstave, ki jo zaznamuje neobičajen preplet umetnosti in znanosti. Igra besed se v prvi vrsti navezuje na tehnologijo zajema fotografij, ki so nastale s pomočjo elektronskega vrstičnega mikroskopa – SEM (Scanning Electron Microscope), z dodano končnico -e pa dobimo še fotografske subjekte – semena. Natančneje, semena zavarovanih vrst, kot sta kranjski jeglič in ilirski meček.
Fotografije približajo očesu skoraj nevidni svet semen, ki ga v vsakdanjem življenju zaradi svoje majhnosti preprosto spregledamo in zanemarimo njegovo pomembnost. Razgali nam reliefe, teksture, nepopolnosti in barvitost, ki jih s sabo nosijo semena in tudi istoimenska razstava SEM(e).
Avtorica razstave, Urška Klenovšek, je študentka Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, kjer je pri predmetu Umetniška fotografija pod mentorstvom doc. dr. Jureta Ahtika in asist. Veronike Štampfl izdelala serijo fotografij semen zavarovanih vrst.

Ogled razstave v avli tropskega rastlinjaka je brezplačen.

Sreda, 24. januar 2024 ob 17. uri
Strokovno vodenje
UPORABNE RASTLINE IZ EKSOTIČNIH KRAJEV

Mnogi se navdušujemo nad okusom vanilijevega sladoleda ali pudinga. Kakšna pa je rastlina, ki nam da to prijetno začimbo? Se kdaj vprašate ob grizljanju čokolade, na kakšni rastlini zrastejo kakavova zrna, ki jih predelajo v najrazličnejše čokoladne dobrote? Na kakšni rastlini zraste poper ali slastni sadeži, kot so ananas, marakuja, avokado?
Na vodenju bo možno poskusiti tudi nekatere tropske sadeže.
Pred in po delavnici bodo naprodaj različne okrasne in uporabne tropske rastline.

Vstopnina: 5,00 €

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 16.30
- 1.1. 12.00-16.30
- 2.1. 10.00-16.30

Čajnica Primula je zaprta.

JANUAR V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Zaprto!

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 19.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!