Tropski rastlinjak

PROGRAM JE PREDVIDEN V KOLIKOR SE PRENEHAJO TRENUTNI UKREPI KARANTENE.

Sreda, 13. maj 2020 ob 17. uri
Javno vodenje
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI 

Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi.

Vstopnina: 4,50 €

Četrtek, 14. maj 2020 ob 17. uri
Javno vodenje
MAHOVI IN PRAPROTI

Mahovi še nimajo razvitih listov, stebla in korenin in prav tako ne razvijejo cvetov in semen, zato so nemalokrat spregledani. Tudi praproti se ne godi nič boljše. Znotraj debla mahov in praproti se nahaja veliko vrst, nekaj teh si bomo ogledali tudi na sprehodu skozi naš vrt. Izvedeli bomo kako se različne vrste med seboj ločijo, kako se razmnožujejo, zakaj so koristni ter kje jih vse jih lahko najdemo.

Vodi: dipl. biolog Žan Cimerman

Vodenje je brezplačno.

Sobota, 16. maj 2020 od 9.  do 16. ure ODPADE!
16. BOLŠJI SEJEM RASTLIN

Letošnji bolšji sejem se bo odvijal v soboto, 16. maja od 9. do 16. ure v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15. V okviru sejma bodo tudi predavanja, predstavitve in vodeni ogledi na tematiko dogajanja ter delavnice za otroke. Glavni del pa bodo kot vedno rastline. Stojnice bodo na voljo tudi za najem. Vabljeni!
Okviren program:
9.00-17.00 prodajne stojnice
10.00-12.00 strokovna predavanja
10.00-16.00 delavnice za otroke, risanje na obraze
12.00-14.00 vodeni ogledi

18.-24. maj 2020
Liber.@c 2020: Knjige z vrta Po spletnih stopinjah v mesto

Spletna stran letošnjega sejma akademske knjige Liber.@c 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah v mesto https://liberac.ff.uni-lj.si/liberac2020/

liberac

http://www.botanicni-vrt.si/prodajalna/publikacije

Za vse knjige, razen za Senožeti,.. velja 15 % popust v času sejma.

Naročanje knjig, poteka preko maila: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel.št. 01 427 12 80.
Knjige pošiljamo po pošti (obračuna se tudi poštnina), lahko pa jih osebno prevzamete v našem vrtu na Ižanski 15.

Sreda, 20. maj 2020 ob 17. uri
3. DAN ČEBEL

Ker so čebele vedno bolj ogrožene, je Čebelarska zveza Slovenije podala pobudo, da 20. maj postane Svetovni dan čebel. Pobudo je podprla Vlada Republike Slovenije. Po več kot treh letih prizadevanj je bila v okviru Ekonomsko-finančnega odbora Generalne skupščine OZN v New Yorku soglasno sprejeta resolucija za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel. Drugi obeležitvi Svetovnega dneva čebel se v okviru Life projekta NATURAVIVA in Ljubljanske čebelje poti z Dnevom čebel pridružuje tudi naš vrt.
Dan čebel se bo odvijal v sredo, 20. maja 2020 na razširjeni lokaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Dostop bo možen z Ižanske in Orlove ceste. Program vodenja je brezplačen, otroške delavnice je potrebno doplačati. Spoznali boste medovite rastline, urbani čebelnjak Botaničnega vrta ter pomen čebel in drugih opraševalcev. Otroci se bodo lahko preizkusili kot opraševalci in si izdelali panjske končnice, odrasli pa prisluhnili zanimivostim iz sveta opraševalcev. Ob 17. uri se boste lahko udeležili vodenega ogleda Medovite rastline. Vodenje je v okviru Life Naturaviva projekta.

Petek, 22. maj 2020 ob 17. uri
Strokovno vodstvo ob dnevu biotske pestrosti
SLOVENIJA – BOTANIČNO ZANIMIVA DEŽELA

Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali rastline z različnih delov Slovenije, spoznali predstavnice različnih življenjskih okolij in razloge za izjemno pestrost rastlinstva na območju Slovenije. Vodenje v okviru Life projekta.
Vodi: dr. Jože Bavcon
Vodenje je brezplačno.

Razstava je predvidena, otvoritev odvisna od ukrepov
Otvoritev razstave
''ZARISANO V PRETEKLOSTI, SPOROČILO SEDANJOSTI''

Vabljeni na otvoritev razstave grafik Karla Zelenka, ki so bile namenjene na ogled v avli tropskega rastlinjaka od 2.4. do 21.6.2020 med 10. In 17. uro.
Karel Zelenko: »Mene je vedno zanimalo življenje kot tako. Vprašal sem se, kaj pa naj drugega upodabljam kot tisto, kar vsak dan doživim in občutim. V središču mojega pojmovanja mi je vedno bil človek.« Res je, takšna je Zelenkova umetnost, takšni so njegovi grafični listi. Na njih se vselej pojavljajo določene zgodbe, pripovedi o ljudeh. O ljudeh, ki jih je srečal v svojem življenju, pa naj je šlo za samo bežna ali pa globoka srečanja in spoznanja. Seveda pa so njegovi motivi daleč od neke idealne podobe sveta, umetnik se na njih želi spopasti tudi s številnimi zmotami prebivalcev našega planeta. Zato je mnogo krat kritičen, ironičen, življenje ga zanima tako s svetle, kot tudi s temne strani, je zapisal Iztok Premrov.

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula je odprta vsak dan 10.00 – 16.45

MAJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka 11.00 – 14.00 in 14.30 – 17.00

Maj 2020
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

V maju Steklenik predstavlja razstavo 8-kanalne zvočne instalacije Luka Prinčič: Biointeligenca (http://www.steklenik.si)

Vstopnina: vstop prost

steklenik, radio cona, cona

Maj 2020
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V maju lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med zasaditvami sočnic, orhidej in tropskih rastlin in v Stekleniku prisluhnete zvočni razstavi. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 11. avgust 2022, 7:55.
© 2022 BOTANIČNI VRT