Tropski rastlinjak

Četrtek, 3. november 2022 ob 17. uri
Delavnica
IZDELAJTE WARDOV KOZAREC – kreativna ponovna uporaba steklenih kozarcev

Skoraj v vsakem gospodinjstvu se kdaj kopiči cela gora steklenih kozarcev, ki jih lahko ponovno uporabimo za dekoracijo. Pri nas v vrtu boste svoje steklene kozarce s pokrovom ponovno uporabili in sicer pri izdelavi domačega Wardovega ''kozarca'' oziroma terarija. Rastline in ostalo dekoracijo dobite pri nas, čim večje kozarce za vlaganje pa prinesete s seboj od doma oziroma po želji lahko tudi manjše.

Vstopnina: 6,00 € (vključena rastlina, dekoracija in svetovanje), vsaka dodatna rastlina se plača v skladu s prodajnim cenikom.

Petek, 4. november do 20. november 2022
Razstava
RAZSTAVA VEZENIN ŠTUDIJSKEGA KROŽKA ORHIDEJE IN VEZENINE

Članice študijskega krožka Orhideje in vezenine, ki poteka na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj, so razvile motive divje rastočih orhidej in jih prenesle na vezenino. Gre za 45 vrst in podvrst divje rastočih orhidej, katere lahko opazujemo po belokranjskih travnikih. Izdelale so različne uporabne izdelke kot so oblačila, torbe, blazine, pregrinjala, kuhinjske krpe, nakit in slike. Strokovno znanje o divje rastočih orhidejah je članicam krožka posredoval mag. Jernej Kavšek, ki je tudi avtor knjige Divje rastoče orhideje Bele krajine v naravi in na vezeninah.  V knjigi se je združilo strokovno znanje avtorja s spretnostmi članic študijskega krožka, ki so izvezle motive orhidej, predstavljene v knjigi.

Ogled razstave je brezplačen.

Več o razstavi

Sreda, 9. november 2022 ob 17. uri
Predavanje
BOGASTVO ORHIDEJ BELE KRAJINE

Daleč od oči, daleč od srca«, ta rek bi lahko veljal za Belo krajino. Deželica na sončni strani Gorjancev, ki jo večina prevozi na poti v Dalmacijo, je botanično dokaj slabo raziskana, čeprav ima zaradi svojih specifik sorazmerno velik botanični potencial. To je v zadnjem obdobju pokazal Jernej Kavšek, ki je na tem območju evidentiral kar 46 taksonov orhidej. Od čisto vsakdanje navadne kukavice, pa vse do za te kraje bolj eksotičnih jadranske smrdljive kukavice in metuljaste kukavice. Pri svojem delu je v znatni meri aktiviral lokalne ljubitelje narave, kar se je odrazilo v izdaji knjige Divje rastoče orhideje Bele krajine v naravi in na vezeninah. Članice študijskega krožka Orhideje in vezenine so namreč izvezle cvetove 45 taksonov in tako botanični knjigi dodale novo dimenzijo. Sama predstavitev knjige, kjer bo avtor Jernej Kavšek predstavil bogastvo orhidej Bele krajine, bo pospremljena ravno s tem vezeninami.

Predavanje je brezplačno.

Sobota, 12. november 2022 ob 11. uri
Voden ogled in naravoslovna delavnica
SPOZNAJTE EKSOTIČNE ŽIVALI IN NJIHOVO NARAVNO OKOLJE

V sodelovanju z Bioexo organiziramo naravoslovno delavnico. Ta traja dve uri, pri obisku tropskega rastlinjaka se spoznate z naravnim okoljem nekaterih živali, ki jih potem pobliže spoznate. Ogledate si ptičjega pajka Rozi, rdečerepega udava Araxa, ameriškega goža Bojana, madagaskarskega sikajočega ščurka Štefana in bradato agamo Tineta, ter se fotografirate z večino živali.
Prijave so obvezne. S prijavami pohitite, ker je število mest omejeno. Prijavite se na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., najkasneje do 10. novembra do 12.00 ure.

Vstopnina: 10,00 € (všteto je rokovanje z živalmi in spoznavanje, voden obisk rastlinjaka in vstopnina v tropski rastlinjak).
V primeru premajhnega števila prijav, si organizatorji dovoljujemo odpoved.

Sreda, 16. november 2022 ob 17. uri Predavanje odpade!
Predavanje
NEVERJETNA FLORA JUŽNE AFRIKE

Južna Afrika zavzema manj kot 1 %  svetovnega ozemlja, na katerem pa uspeva 10 % vseh cvetočih vrst. Od teh je celo tričetrt takih, ki jih najdete samo tu. Te vas očarajo s svojo posebno lepoto in živimi barvami. Tu se razprostirajo kilometri cvetočih tepihov, ki tekom dneva celo spreminjajo barve. Delček tega bogastva nam bosta predstavila Alenka Gorza Jereb in Samo Jereb.

Predavanje je brezplačno.

Ponedeljek, 21. november 2022 in torek 22. november 2022 ob 18.00 v Lutkovnem gledališču Ljubljana
Predstava
Izginjajoči svet

Lutkovno gledališče Ljubljana je pripravilo predstavo v koprodukciji z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani z naslovom Izginjajoči svet. Več o sami predstavi in terminih predstave si preberite na:
http://www.lgl.si/si/predstave/vse-predstave/1034-Izginjajoci-svet
Predstava 21.11.2022 ob 18:00 Prizorišče: Veliki oder LGL http://lgl.mojekarte.si/si/basket/add/1158184
Predstava 22.11.2022 ob 18:00 Prizorišče: Veliki oder LGL http://lgl.mojekarte.si/si/basket/add/1158185

Sreda, 23. november in četrtek 24. november 2022 ob 17. uri
Delavnica
IZDELOVANJE NOVOLETNIH VENČKOV

Pričakovanje praznikov je še prijetnejše, če svoj dom okrasimo z venčki iz naravnih materialov. Spletite si jih skupaj z nami, saj vam bodo pričarali košček prazničnega vzdušja. Izdelovali jih bomo iz pušpana, bodike, bršljana in posušenih naravnih materialov. Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Mlajši bodo potrebovali pomoč svojih spremljevalcev, vendar bodo zelo zadovoljni in ponosni na svoj izdelek. Na delavnici vam bodo s teoretičnimi in praktičnimi nasveti pomagali strokovni delavci botaničnega vrta. Zaželeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj.

Vstopnina: 7,00 €

Oglejte si še nekaj fotografij z delavnice

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 16:45

Čajnica Primula je zaprta.

NOVEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Zaprto!

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.30 - 17.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 212 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: torek 29. november 2022, 16:11.
© 2022 BOTANIČNI VRT