Tropski rastlinjak

Sreda, 8. november 2023 ob 17.00 uri
Tea Pristolič - R A Z C V E T A N J E (razstava akvarelov) - S p o z n a (v a) n j e

Dostopi do ustvarjalnih svetov in (iz)vira so lahko raznoliki in spremenljivi. Med sabo bomo podelili različne pristope in ustvarjalne procese ter s tem razprli nove možne vstope. Lepo vabljeni v krog deljenja ter na cvetlični napoj za izliv lastne ustvarjalnosti.

Zaradi narave izvedbe je število mest omejeno. Svoj interes za sodelovanje na S p o z n a (v a) n j u  nam sporočite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Vstop je prost; dobrodošli so prispevki za material – po lastnih zmožnostih in presoji.

Sreda, 15. november 2023 ob 11.00 uri
tiskovna konferenca
WOLLEMI PINE METTACOLECTION

Po skoraj 30 letih njenega odkritja v Avstraliji je Wollemia nobilis postala ena izmed rastlinskih vrst, ki je del prvega svetovnega naravovarstvenega projekta Wollemi pine mettacolection! Botanic Garden Sydney je na osnovi referenc in znanja o naravovarstvu izbral 28 vrtov iz Evrope in Anglije, 5 iz Avstralije in enega iz ZDA za sodelovanje v projektu. Med izbranimi vrtovi je bil tudi Botanični vrt Univerze v Ljubljani.
V varovanje in preučevanje je dobil 6 primerkov volemije štirih različnih genotipov. Več o tem svetovnem projektu varovanja vrste boste lahko izvedeli na tiskovni konferenci, ki bo 15.11.2023 ob 11. uri v predavalnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15 v Ljubljani.

Volemija (Wollemia nobilis) velja za botanično odkritje  20 stoletja. Rastlina je veljala za izumrlo že več milijonov  let.  Pred 200 milijoni let, ko se je družina aravkarijevk (Araucariaceae), kamor novi rod spada, pojavila, naj bi bila širše razširjena na tedaj skupnem kontinentu južne poloble Gondwani.
Če se v dobi vesoljske tehnike, informatike, računalništva pojavi rastlina, ki je taka kot so bili njeni predniki v dobi dinozavrov, potem je to res novica, ki obnori svet. Leta 1994 se je to zgodilo v Avstraliji.

Lepo vabljeni!

Tiskovna konferencaTiskovna konferenca

Foto: M. Tomšič

Sreda, 15. november 2023 ob 17.00 uri
Delavnica
IZDELAJTE WARDOV KOZAREC – kreativna ponovna uporaba steklenih kozarcev

Skoraj v vsakem gospodinjstvu se kdaj kopiči cela gora steklenih kozarcev, ki jih lahko ponovno uporabimo za dekoracijo. Pri nas v vrtu boste svoje steklene kozarce s pokrovom ponovno uporabili in sicer pri izdelavi domačega Wardovega ''kozarca'' oziroma terarija. Rastline in ostalo dekoracijo dobite pri nas, čim večje kozarce za vlaganje pa prinesete s seboj od doma oziroma po želji lahko tudi manjše.
Pri nas bodo na voljo kozarci različnih dimenzij in sicer ''second hand'', saj spodbujamo ponovno uporabo starih kozarcev.

Vstopnina: 6,00 € (vključena rastlina, dekoracija in svetovanje), vsaka dodatna rastlina se plača v skladu s prodajnim cenikom.


Sreda, 22. november 2023 ob 17.00 uri
Tea Pristolič - R A Z C V E T A N J E (razstava akvarelov)  D a r o v a n j e

Prijazno vabljeni na zadnji ogled pomladnih odsevov in abstrakcij avtorice akvarelov, ki cvetijo na razstavi R A Z C V E T A N J E. Na ta dan bomo predali darove, ki smo jih tekom razstave zbirali tako za blaženje posledic poplav na Koroškem kot za nov zagon Zeliščarne v Gornjem Gradu. Na voljo za odkup bodo tudi predstavljena dela z razstave.

Razstava je do 22. novembra 2023 na ogled v avli tropskega rastlinjaka Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, na Ižanski c. 15. Dobrodošli vsak dan med 10. in 16.30 uro, vstop je prost.


Sobota, 25. november 2023 ob 13.00 uri
Voden ogled in naravoslovna delavnica
SPOZNAJTE EKSOTIČNE ŽIVALI IN NJIHOVO NARAVNO OKOLJE

eksotična živalV sodelovanju z Bioexo organiziramo naravoslovno delavnico. Ta traja dve uri, pri obisku tropskega rastlinjaka se spoznate z naravnim okoljem nekaterih živali, ki jih potem pobliže spoznate. Ogledate si ptičjega pajka Rozi, rdečerepega udava Araxa, ameriškega goža Bojana, madagaskarskega sikajočega ščurka Štefana in bradato agamo Tineta, ter se fotografirate z večino živali.

Prijave so obvezne. S prijavami pohitite, ker je število mest omejeno. Prijavite se na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., najkasneje do 20. novembra do 12.00 ure.

Če bo interesentov veliko se bo razpisalo še en termin ob 15.00 uri.

Vstopnina: 10,00 € (všteto je rokovanje z živalmi in spoznavanje, voden obisk rastlinjaka in vstopnina v tropski rastlinjak).

V primeru premajhnega števila prijav, si organizatorji dovoljujemo odpoved.

 

Sreda, 29. november in četrtek 30. november in petek 1. december 2023 ob 17.00 uri
Delavnica
IZDELOVANJE NOVOLETNIH VENČKOV

izdelovanje venčkov, venčki, adventni venčki, novoletni venčkiPričakovanje praznikov je še prijetnejše, če svoj dom okrasimo z venčki iz naravnih materialov. Spletite si jih skupaj z nami, saj vam bodo pričarali košček prazničnega vzdušja. Izdelovali jih bomo iz pušpana, bodike, bršljana in posušenih naravnih materialov. Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Mlajši bodo potrebovali pomoč svojih spremljevalcev, vendar bodo zelo zadovoljni in ponosni na svoj izdelek. Na delavnici vam bodo s teoretičnimi in praktičnimi nasveti pomagali strokovni delavci botaničnega vrta. Zaželeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj.

Vstopnina: 8,00 €

Izdelovanje venčkovIzdelovanje venčkov

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 16.30

Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 9.30 – 16.30

NOVEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Zaprto!

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.30 - 20.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!