1. Znanilci pomladi (starost: 4 leta in več)
 2. Rastlinske skrivalnice (starost: 5 let in več)
 3. Sajenje rastlin ali izdelava kalilnikov (starost: 4-8 let)
 4. Čudežni svet dreves (starost: 6 let in več)
 5. Mesojede rastline (starost: 6 let in več)
 6. Mlaka (starost: 4 leta in več)
 7. Medovite rastline (starost: 6 let in več)
 8. Umetnine iz rastlin (starost: 4 leta in več)
 9. Domišljijske rastline (starost: 6 let in več)
 10. Botra jesen (starost: 4-8 let)
 11. Buča bučasta in noč čarovnic (starost: 4 leta in več)
 12. Po poti dinozavrov do zaklada
 13. Sprehod po Botaničnem vrtu z dinozavri
 14. Raziskujemo
  1. tropski gozd (8-10 let)
  2. po Botaničnem vrtu (8-10 let)

1.) Znanilci pomladi (starost: 4 leta in več)
Na doživljajskem sprehodu po vrtu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, pokukamo v tropski rastlinjak, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok. Pokažemo predvsem znanilce pomladi – zvončke, trobentice, telohe, žafrane, jarice... Ogledamo si tudi pozimi cvetoče grmovnice: nepozebnike, zimski cvet… Otroci si lahko posadijo svojo rastlino in jo odnesejo domov. Pri otrocih od 6 let naprej je mogoče tudi ustvarjanje – izdelava modelčka zvončka.

Izvajamo samo v zgodnji pomladi, ko te rastline cvetijo v vrtu.

2.) Rastlinske skrivalnice s skriti zaklad (starost: 5 let in več):
Na doživljajskem sprehodu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok in letnega časa. Animator predstavi nekaj zanimivih rastlin, ki so vključene tudi v iskanje zaklada. Sledi iskanje skritega zaklada. Na karticah so opisi in slike rastlin, otroci skušajo po opisu prepoznati rastlino in jo poiskati. Animator jih spremlja in jim pomaga. Za zaklad otroci dobijo čokoladne cekine, lahko pa tudi starši prinesejo darilca za vse otroke. Skriti zaklad lahko kombinirate s sajenjem rastlin.

Izvajamo skozi celo leto.

3.) Sajenje rastlin ali izdelava kalilnikov (starost: 4-8 let):
Na doživljajskem sprehodu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od letnega časa. Otroci si posadijo svojo rastlino in jo odnesejo domov. Otroci sadijo rastline, ki so v tistem času na voljo.

Namesto, da si otroci posadijo rastline, si lahko izdelajo kalilnike in posejejo semena. Kalilnike si okrasijo in doma opazujejo kako raste seme. Doživljajski sprehod je lahko tematsko vezan na lesne rastline, otroci pa si potem posadijo drevesa.

Izvajamo skozi celo leto.

4.) Čudežni svet dreves (starost: 6 let in več):
Na doživljajskem sprehodu po vrtu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, iščemo plodove, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, pokukamo v tropski rastlinjak, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok in letnega časa. Predstavimo predvsem lesne vrste: grme in drevesa, spoznajo nekaj listavcev in iglavcev, razliko med grmom in drevesom, drevesa iz časa dinozavrov… Izmerimo najdebelejša drevesa v vrtu, primerjamo debelino najdebelejšega drevesa v vrtu z debelino najdebelejšega predstavnika te vrste v Sloveniji. V učilnici med pomešanimi deli dreves poiščejo tiste, ki sodijo skupaj, skušajo ugotoviti kateri storž pripada kateremu drevesu, naredijo odtise lubja.  Otroci si lahko tudi posadijo drevesa.

Izvajamo skozi celo leto.

5.) Mesojede rastline (starost: 6 let in več):
Na doživljajskem sprehodu po rastlinjaku se rastlin dotaknemo, jih povohamo, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok in letnega časa. Predstavimo predvsem mesojedke, razložimo zakaj lovijo žuželke, otroci pa si z lupami pobližje ogledajo vrste, ki rastejo v rastlinjaku. Nato pa si otroci izdelajo model mesojedk.

Izvajamo skozi celo leto.

6.) Mlaka (starost: 4 leta in več):
Na doživljajskem sprehodu po vrtu: se rastlin dotaknemo, jih povohamo, iščemo plodove, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok in letnega časa. Predstavimo predvsem vodne in močvirske rastline, ogledamo si tudi živali, ki domujejo v naši mlaki. Otroci lahko z mrežicami tudi sami poskusijo uloviti kakšno žival iz naših bazenčkov. Nato si mlajši otroci izdelajo žabico iz stiropora in kartona, starejši pa lahko izdelajo zgibajo žabico iz papirja (origami) in se pomerijo v žabji tekmi.

Izvajamo od maja do septembra.

7.) Medovite rastline (starost: 6 let in več):
Na doživljajskem sprehodu po vrtu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, iščemo plodove, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko, odvisno od starosti otrok. Predstavimo predvsem medovite rastline. Otroci izvejo, katere rastline privabljajo čebele, katere čmrlje, metulje…, zakaj so opraševalci pomembni. Otroci nato izdelajo svojega metulja ali čebelo si posadijo rastline, ki privabljajo čebele. Lahko se igramo tudi igro 'Pridna čebela', v kateri otroci uprizorijo, kako čebela prenaša cvetni prah s cveta na cvet.

Izvajamo od maja do oktobra.

8.) Umetnine iz rastlin (starost: 4 leta in več):
Na ustvarjalni delavnici si otroci izdelajo sliko ali figuro iz rastlin. Lahko se odločite za izdelovanje slik iz semen in plodov, slik iz suhih listov ali ježka, izdelavo novoletnih čestitk, knjižnih kazalk… Izbira je odvisna od letnega časa, trenutne razpoložljivost materialov in starosti otrok. Ustvarjalne delavnice je mogoče kombinirati tudi z doživljajskim sprehodom.

Izvajamo skozi celo leto, predvsem pa v jesenskih in zimskih mesecih.

9.) Domišljijske rastline (starost: 6 let in več):
Pogovarjamo se o tem, kakšna življenjska okolja poznamo, kako preživijo rastline na morski obali ali v vročih in suhih puščavah, kako preživijo zimo ali požar. Domišljiji damo prosto pot in izdelamo domišljijske rastline, ki lahko rastejo v mlaki, v gorah, preživijo požar… Ko se domišljiske rastline izdelane se sprehodimo skozi vse dele botaničnega vrta: arboretum, skalnjak, tropski rastlinjak, močvirje, rastlinski sistem... in spoznavamo značilne rastline, njihove posebnosti, rastišča... Pogledamo, kako izgledajo resnične rastline, ki lahko preživijo v enakih razmerah kot naše domišljijske. Otroci si lahko tudi posadijo svoje rastline.

Izvajamo od aprila do oktobra.

10.) Botra jesen (starost: 4-8 let):
Na doživljajskem sprehodu po vrtu se rastlin dotaknemo, jih povohamo, iščemo plodove, predstavimo zanimivosti iz sveta rastlin, povemo kakšno pesmico, pravljico ali uganko. Izvemo zakaj se listje obarva in odpade. Naberemo različne liste in plodove. Ugotavljamo kateri listi in plodovi pripadajo istemu drevesu. Ogledamo si vsem dobro znane plodove, pa tudi nekatere bolj nenavadne. Nato pa si otroci izdelajo jesenski klobuk ali modelčke javorjevih plodov in preizkusijo kateri najbolje leti. Pri starejših otrocih je mogoče oboje: izdelava jesenskega klobuka in modelčka javorjevega plodu.

Izvajamo od septembra do novembra.

11.) Buča bučasta in noč čarovnic (starost: 4 leta in več)
Na praznovanju spoznavamo različne buče, se pogovarjamo o noči čarovnic in izdelamo strahca, netopirčka, pajka, čarovnico ali okrasimo svetilko iz steklenega kozarca. S pomočjo animatorjev ali staršev slavljenca lahko izrezljamo tudi strahca iz buče.

Izvajamo v oktobru.

12.) Po poti dinozavrov do zaklada
Z otroki se pogovarjamo o dinozavrih, kdaj so živeli in kako so se prehranjevali. Pogledamo si rastline, kakršne so rasle v njihovi dobi in bile tudi hrana rastlinojedih dinozavrov. Otroci nato iščejo dele zemljevida Botaničnega vrta. Ko ga sestavijo, se jim tako razkrije tudi pot do skritega zaklada – 'fosilov'- odtisov ginkovih listov v das (fimo) masi.

Izvajamo preko celega leta, razen v slabem vremenu.

13.) Sprehod po Botaničnem vrtu z dinozavri
Z otroki se pogovarjamo o dinozavrih, kdaj so živeli in kako so se prehranjevali. Pogledamo si rastline, kakršne so rasle v njihovi dobi in bile tudi hrana rastlinojedih dinozavrov. Nato otroci iz filca in lesenih ščipalk izdelajo glave dinozavrov.
Izvajamo preko celega leta.

Izvajamo v oktobru.

14. a) Raziskujemo tropski gozd (8-10 let)
Kot raziskovalci se opremimo s torbico, beležnico, svinčnikom in lupo ter se skupaj z animatorjem podamo na krajšo raziskovalno odpravo po tropskem gozdu. Natančno opazovanje rastlin nam razkrije odgovore na vprašanja v raziskovalni beležnici.

14. b) Raziskujemo po Botaničnem vrtu (8-10 let)
Kot raziskovalci se opremimo s torbico, beležnico, svinčnikom in lupo ter se skupaj z animatorjem podamo na krajšo raziskovalno odpravo po vrtu. Natančno opazovanje rastlin nam razkrije odgovore na vprašanja v raziskovalni beležnici.

Zadnja sprememba: Torek 10. December 2019, 17:02.
© 2019 BOTANIČNI VRT