Tropski rastlinjak

BGCIMednarodna organizacija botaničnih vrtov (BGCI Botanic Gardens Conservation International) je bila kot neodvisna organizacija ustanovljena leta 1987. V letošnjem letu  (2007) praznuje tako 20 letnico delovanja. Botanični vrtovi so zelo stare ustanove. Za najstarejšega velja botanični vrt v Pizi iz leta 1543, vendar, ker se je nekajkrat selil, ima prvenstvo najstarejšega vrta botanični vrt v Padovi, ki pa še vedno, od leta 1545 deluje na istem mestu. Botanični vrtovi so že  dolgo med seboj povezani in med njimi že stoletja poteka izmenjava semen in tudi rastlin. Na ta način vrtovi lahko rastline gojijo v znanstveno raziskovalne namene, predstavitvene, v novejšem času pa tudi v varovalne  namene.

V novejšem času, ko so mnogi botaničnim vrtovom že obetali zaton, pa se je zgodil pravi preporod vrtov in njihov pomen je povsod po svetu narastel. Število novih vrtov izredno hitro raste, tako da je samo od leta 2000 do leta 2006 število od prej 1800 vrtov narastlo že na preko 2300.  Ravno zaradi novih potreb se je tako že  v okviru IUCN (International Union for Conservation of Nature) -  Svetovne zveze za ohranitev narave, ustanovila manjša skupina imenovana Botanic Gardens Conservation skretariat, ki  je potem leta 1987 postala samostojna organizacija.  Njen namen je tako povezovanje vrtov in skrb za ohranjanje redkih in ogroženih rastlinskih vrst na nadomestnih rastiščih in izmenjevanje izkušenj in pripravljanje novih programov. V okviru organizacije se je razvil načrt in strategija, kako  vrste čim učinkoviteje ohranjati in hkrati to delo predstavljati najširši javnosti, da bi tako posredno vsi lahko prispevali k večji ozaveščenosti. BGCI je po dvajsetih letih delovanja odigrala pomembno vlogo  v povezovanju botaničnih vrtov z različnih koncev sveta, v pomoči pri razvoju vrtov v manj razvitih delih sveta in ohranjanju biodiverzitete rastlinskega sveta.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani od leta 1995 aktivno sodeluje z BGCI , se udeležuje kongresov, kjer se predstavlja in preverja delo v botaničnih vrtovih po svetu in v Evropi.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 210 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: Torek 11. Maj 2021, 4:01.
© 2021 BOTANIČNI VRT