| LATINSKO IME | Theobroma cacao |
|---|---|
| AVTOR | L. |
| SLOVENSKO IME | kakavovec |
| ROD | Theobroma |
| DRUŽINA (LATINSKO) | Sterculiaceae |
| DRUŽINA | kakavovčevke |
| RED | Malvales |
| RAZRED | Magnoliopsida |
| DEBLO | Magnoliophyta |
| KRALJESTVO | Plantae |
| RAZŠIRJENOST | JV Mehika |
| ŽIVLJENJSKA DOBA | |
| ČAS CVETENJA | |
| RED LIST | |
| CITES | |
| RASTE V SLOVENIJI | |
| zdravilna rastlina | |
| MEDICINAL DISTRIBUTION | South America and the Caribbean, Africa and Madagascar |
| MEDICINAL THREATENED | |
| MEDICINAL CITES LISTED | |
| MEDICINAL PART USED | |
| MEDICINAL SYMPTOMS TREATED | |
| Opomba: uporaba na lastno odgovornost | |
| RASTLINA RASTE V OZNAČENEM ( | |
![]() | |
| SLIKA RASTLINE |
|---|
![]() |
| kakavovec (Theobroma cacao) |
| Maji so iz porečja Amazonke v Srednjo Ameriko zanesli kakavovec (Theobroma cacao), ki so ga imeli za hrano bogov. Tudi ko so ga prinesli v Evropo, je obdržal svoj vzvišeni status. Le malokdo si ga je lahko privoščil. Celo stoletje je vedenje o pripravi tega napitka tudi na stari celini ostalo bolj ali manj skrivnost. Zdaj se vsi sladkamo s čokolado, veliko pozornosti pa vzbujajo odkritja, da vsebuje tako zaželene antioksidante. Tekst: J. Bavcon |
USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 215 LET VARUH BIODIVERZITETE!