Pomaranče, prodaja pomaranč

Ljubljanske limone so dozorele v rastlinjaku sredozemskih rastlin Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Na voljo za prodajo so v avli tropskega rastlinjaka.

V prodaji je ponovno Trubar, Prešeren in še mnoge druge vrtnice.

Različne sorte vrtnice, ki so na ogled pred rastlinjakom, so naprodaj v Botaničnem vrtu. Prešeren, Trubar, Snežnik, Makalonca, Ljubljana, Portorož in še nekatere druge floribunde in čajevke s sortnimi imeni. Vse so posajene v večjih loncih. Na voljo so do razprodaje letošnje pomladanske zaloge.

seneni drobir, seme za travnik

Naprodaj je tudi seneni drobir! S senenim drobirjem si lahko zasejete svoj lasten pisano cvetoč suhi travnik!

V botaničnem vrtu lahko kupite različne rastline, ki so trenutno na voljo in na ogled v prodajnem delu.

Vse rastline so vzgojene v Botaničnem vrtu ali na Biotehniški fakulteti.

 

JAGODIČEVJE    

  • AMERIŠKA BOROVNICA
  • KIVI (moške in ženske rastline)
  • RIBEZ (rdeč, črn)
  • GOJI JAGODE

NASADI trajni, okenski, balkonski, nagrobni,…   

  • NASADI DEKOR    jesensko zimski nasad v loncu
  • NASADI V POLŽJIH HIŠICAH    sukulentni
  • NASADI V SKLEDAH    sukulentni in jesenski
  • NASADI V SKLEDAH    sukulentni

V naši prodajni ponudbi rastlin so na voljo tudi številne zanimive dišavnice, rastline za prehrano ali kakorkoli drugače uporabne rastline. Mednje tako vsekakor sodijo:

CHIA (Salvia hispanica)
Rastlina, ki je izredno bogata z Omega 3 maščobnimi kislinami in so jo v prehrani uporabljali že Azteki. Vse od takrat pa do danes njena semena predstavljajo v mehiški kuhinji skoraj nepogrešljiv dodatek k jedem. Vsebujejo namreč veliko proteinov, maščob, vlaknin in kalcija, so bogata z antioksidanti in vitamini. Njihovo uživanje poveča energijo, vitalnost, deluje preventivno proti rakastim obolenjem, pomirja prebavo, pomaga pri shujševalnih kurah…

 MUŠKATNA KADULJA (Salvia sclarea)
To rastlino je v svojih medicinskih zapisih omenjal že Teophrast. Uporablja se predvsem za lajšanje menstrualnih težav, prebavnih motenj kot tudi za spiranje oči. Njena eterična olja pa so v uporabi tudi pri aromaterapiji za preganjanje tesnobe. S svojimi mogočnimi socvetji in velikimi rožnatimi cvetovi pa je vsekakor čudovit okras na vrtu!

LIMONSKA TRAVA (Cymbopogon citratus)
Trava, vsebujoča eterična olja z vonjem po limoni, je kot začimba že od nekdaj prisotna v azijskih jedeh. Najpogosteje jo dodajajo juham, karijevim mešanicam, iz nje pa se lahko pripravi tudi okusen in osvežujoč čaj ali kot zdravilo za lajšanje prebavnih motenj. Hkrati so njena eterična olja učinkovit pesticid in repelent ter imajo anti-mikotični učinek.

SIVKA (Lavandula angustifolia)
Ta nepogrešljiva dišavnica vsekakor ne sme manjkati na nobenem vrtičku! S svojimi sivkastimi listi, nežno vijoličnimi cvetovi in omamnim vonjem pričara poletje v vsakem vrtu! Poleg svoje estetske vrednosti je uporabna kot zelišče v kuhi in kozmetiki. Njen vonj prav tako odganja tudi molje. Sivka ima antibakterijski, antibiotični in antivirusni učinek.

BAZILIKA (Ocimum basilicum)
Bazilika je še eno zelišče, ki je nepogrešljivo v mediteranski kuhinji. Poleg zapeljivega okusa, so jo nekoč uporabljali tudi v zdravilstvu. Bazilikin čaj naj bi veljal za krvotvornega, hkrati naj bi lajšal tudi prebavne motnje.
Za prodajo je na voljo tudi Ocimum basilicum 'Rubrum'

META (Mentha sp.)
Zelišče s številnimi vrstami, križanci in kultivarji je vsekakor rod met. Mnoge med njimi uporabljamo kot naravna zdravila, kozmetična sredstva ali kot začimbnice. Meta je učinkovita tako pri lajšanju želodčnih težav, prehladnih obolenjih pri beljenju zob kot tudi pri dezinfekciji.
Za prodajo so na voljo Mentha piperita 'Mitcham', Mentha gentilis 'Variegata', Mentha spicata 'Hinger', Mentha canadensis, Mentha rotundifolia 'Apfelmintze'

 ŠETRAJ (Satureja montana, Satureja hortensis)
Zelišče, ki prav tako ne sme manjkati na zeliščnem vrtičku je vsekakor tudi šetraj. Kot začimba se dobro poda tako mesnim kot zelenjavnim jedem.  

NAVADANI TOBAK (Nicotiana tabacum)
Poleg vsem dobro poznane uporabe navadnega tobaka za kajenje je rastlina lep vrtni okras, ki odganja rastlinske uši in deluje kot naravni repelent.

 VRTNI OGNJIČ (Calendula officinalis)
Živo oranžni cvetovi ognjiča nas razveseljujejo vse od pozne pomladi do jeseni. Cvetovi pa so lahko okras k različnim jedem saj so namreč užitni. Sicer pa lahko ognjič uporabljamo kot barvilo ali za pripravo krem za občutljivo in poškodovano kožo.

ROŽENKRAVT (Pelargonium radens)
Poleg lipe in nageljna je bil roženkravt nekdaj simbol slovenskega naroda, tako da ni smel manjkati v slovenskih domovih. Listi rastline so izredno aromatični zato se uporabljajo za odišavljenje jedi. Njegov vonj pa odganja tudi komarje.
 

prodaja rastlin, prodajalna, okrasne rastline, lončnice

V botaničnem vrtu so naprodaj tudi semena različnih rastlin!

Nova sorta prvič naprodaj: Ajuga genevensis 'Istra'
Ajuga genevensis 'Istra'Ajuga genevesis ’Istra’ je različica dlakavega skrečnika, ki se od njega razlikuje po barvi cvetov in zelenih listih. Od običajne modre barve cvetov v klasastem socvetju so pri tej različici le-ti roza barve. Od navadnega dlakavega skrečnika se razliku je še po tem, da so listi ne koliko ožji in daljši in da zeleni listi niso tako intenzivno temno zeleni in ob žilah nimajo modrikasto vijolične obarvanosti. Poimenovana je po Slovenski Istri, kjer smo jo našli. Rastlina obilno cveti in se uspešno razmnožuje s semeni.

V botaničnem vrtu (na Ižanski cesti 15) je naprodaj: nekaj enoletnic, trajnic, manjših grmovnic in sobne rastline. Oglejte si nekaj rastlin s slikami, ki so naprodaj v botaničnem vrtu.

V tivolskem rastlinjaku (Cesta 27. aprila 2) pa so naprodaj sobne rastline.

 

V botaničnem vrtu lahko kupite semena različnih rastlin.

Zadnja sprememba: Torek 31. Marec 2020, 5:47.
© 2020 BOTANIČNI VRT