Tropski rastlinjak

cebelnjak

urbani ucni cebelnjak

Urbano čebelarstvo je tudi v Mestni občini Ljubljana danes vse bolj priljubljeno, kar lahko pripišemo povezavi aktivnosti in gibanja za ozelenitev mestnih naselij, trenda zdravega načina življenja, samopreskrbe in celostnega stika z okoljem ter dviga družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za preživetje in ves ekosistem. V sodelovanju med Mestno občino Ljubljana in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani so študenti zasnovali predloge za urbana čebelja stojišča in čebelnjake, kjer so se naslonili na tradicijo in sledili zakonitostim urbanega prostora. Vsebine so nastale v okviru Čebelje poti, ko je Ljubljana nosila naziv Zelena prestolnica Evrope 2016.

Idejna zasnova učnega čebelnjaka »Step closer« je nastala pri predmetu Seminar Dešman, v študijskem letu 2015/2016 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Mihe Dešmana ter ob pomoči tehniške sodelavke Vlatke Ljubanović. Avtorice projekta: Staša Gašić, Bernarda Rijavec, Teja Kralj, Marisa Grnjak, Ines Hidič.

Strokovno svetovanje pri snovanju idejnih zasnov: dr. Jože Bavcon (Botanični vrt Univerze v Ljubljani), mag. Blanka Ravnjak (Botanični vrt Univerze v Ljubljani), prof. dr. Janko Božič (Biotehniška fakulteta UL) in Gorazd Trušnovec.

urbani ucni cebelnjakUmestitev v prostor: prof. Rok Žnidaršič in Medprostor arhitekturni atelje d.o.o.

Izdelava lesene konstrukcije čebelnjaka: Mizarstvo Jože Štucin s. p.
Izdelava temeljev: Nigrad d.o.o.

Streho je donatorsko prispevalo in izdelalo podjetje SICA
Hidroizolacijo je donatorsko prispevalo in izvedlo podjetje KNAUF Insulation
Zeleno streho je uredil Botanični vrt Univerze v Ljubljani.

Panji in oskrba čebel: Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, prof. dr. Janko Božič
Čebelja pot: Maruška Markovčič (Mestna občina Ljubljana)

spletna stran Čebelja pot

Otvoritev čebelnjaka: leto 2017

Oglejte si še nekaj slik iz otvoritve

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 213 LET VARUH BIODIVERZITETE!