Tropski rastlinjak

Vsebina

PROGRAM VODENJ IN NARAVOSLOVNIH DNI ZA PREDŠOLSKE SKUPINE

Vsi naši programi potekajo v obliki Doživljajskega sprehoda in delujejo na izkustvenem učenju. Naš program temelji tudi na zgodbah, igrah, pesmih ali ugankah. Poudarjamo pomen čutnega spoznavanja, otroke spodbujamo k sodelovanju in razmišljanju. Priporočamo ogled 45-90 minut. Ogledamo si zunanji del vrta. V nekaterih programih je tropski rastlinjak vključen, ne pa v vseh. Če želite tudi ogled tropskega rastlinjaka nam to povejte pri naročanju, cena ostane enaka.

Za prijave in informacije glejte prijave in informacije.

Naši programi so razdeljeni po letnih časih, vendar je včasih zaradi vremenskih pogojev izvedba možna tudi v drugem letnem času. Ker smo prilagodljivi se lahko za program še dodatno zmenimo in kombiniramo različne programe. V kolikor bi želeli obiskati vrt tudi z otroki prvega starostnega obdobja, vam lahko program prilagodimo tudi za njih.

Izbirate lahko med naslednjimi programi:

CELOLETNI PROGRAMI:
Razmnoževanje rastlin
Mali raziskovalci
Zdravilne rastline
Strupene rastline
Spoznajte poklic vrtnarja
Čutna pot
Uporabne in užitne rastline
Čudes dreves

POMLAD:
Znanilci pomladi
Cvetoča pomlad
Mlaka
Rastline in opraševalci
Čebelnjak in medovite rastline

POLETJE:
Cvetoče poletje
Mlaka
Rastline in opraševalci
Čebelnjak in medovite rastline

JESEN:
Jesen in drevesa
Čebelnjak in medovite rastline

ZIMA:
Botanični vrt decembra
Potovanje v tropske kraje
Botanični vrt pozimi in letni časi

1. Razmnoževanje rastlin
Ogledamo si različna semena in predstavimo posebne rastline, ki za razmnoževanje ne potrebujejo semena. Posejemo seme ali posadimo rastlino in se pri tem pogovarjamo kaj vse rastline potrebujejo za rast. Namesto sajenja si lahko izdelamo svoje kalilnike s semeni, ki jih otroci odnesejo v vrtec in opazujejo, kdaj bo seme vzklilo.

2. Mali raziskovalci
Ali je rastlina kosmata? Kaj se skriva v cvetu? Kakšne trne imajo rastline? Na vsa in še več vprašanj si odgovorimo skozi raziskovalni ogled z lupami. Vsak otrok ali par dobi na začetku lupo, ki jo uporablja skozi celotno vodenje.

3. Zdravilne rastline
Med rastlinami v vrtu poiščemo tiste, ki so zdravilne. Rastline potipamo in povohamo ter spoznamo kako jih lahko prepoznamo ter zakaj jih uporabljamo. Na delavnici poskusimo različne čaje in povohamo različna eterična olja. Otroci si lahko posadijo zdravilno rastlino in jo odnesejo domov.

4. Strupene rastline
Zaradi pogostih zastrupitev zaradi napačnega nabiranja rastlin je pomembno, da že naše najmlajše naučimo katere rastline so strupene. Kako jih prepoznamo? Na sprehodu si ogledamo strupene rastline, pokažemo katerim so podobne, na koncu pa se skozi igro preizkusimo v znanju.

5. Spoznajte poklic vrtnarja
Obiščite Botanični vrt in se spoznajte s poklicem vrtnarja. Naš vrtnar predstavi svoj poklic in razkaže orodja, ki jih uporablja pri delu. Preizkusimo se pri luščenju semen, sajenju rastlin in sezonskem delu. Za spomin otroci prejmejo diplomo in posajene rastline odnesejo domov.

6. Čutna pot
Ko je v vrtu bolj mirno lahko prisluhnemo zvokom narave. Prisluhnemo kako zvenijo različni plodovi, potrkamo po deblu,…Zapremo oči in potipamo ter povohamo različna debla, plodove in liste. Na delavnici otrokom pokrijemo oči, kjer povohajo različne dišave in si izdelajo dišavne vrečke.

7. Uporabne in užitne rastline
Kateri okus sladoleda vam je najljubši? Spoznamo rastline na katerih rastejo najbolj sočni plodovi. Iz česa je naša majica? Plodove pogledamo, potipamo in povohamo. V zimskem času se osredotočimo na tropske rastline, v letnem pa tudi na naše. Na delavnici otroci lahko poskusijo nekaj užitnih plodov.

8. Znanilci pomladi
Zgodaj spomladi drevesa še niso olistana, zato lahko pod njimi najdemo prve znanilce pomladi. Izvedeli boste od kod trobentici ime, si ogledali našo jaso zvončkov, kdo prvi zacveti… Otroci si lahko na delavnici posadijo spomladansko rastlino in se hkrati še spoznajo s sajenjem.

9. Cvetoča pomlad ali poletje
Sprehod skozi Botanični vrt je spomladi in poleti pravo čutno doživetje. Različne vonjave, pisani cvetovi, zvoki žuželk, …Skozi doživljajski sprehod si ogledamo takrat cvetoče rastlinske vrste. Na delavnici lahko sadimo ali izdelamo odtis izbranega dela rastline v glino.

10. Mlaka
Vedno več rastlin cveti, prebuja pa se tudi življenje v mlaki in v okolici. Ogledamo si katere rastline in živali živijo v in katere ob mlaki. Z mrežicami lovimo živali, jih damo v terarij, si jih pogledamo in jih spustimo nazaj v naravo.

11. Rastline in opraševalci
Zakaj čebele im metulji letajo iz cveta na cvet? Ogledamo si različne cvetove, njihovo obliko, barvo, jih povohamo in se pogovarjamo o cvetovih. Izvedemo kaj opraševalci dobijo v cvetu. Igrali se tudi poučno igro "Pridna čebela", kjer otroci spoznajo kako opraševalci prenašajo cvetni prah.

12. Čebelnjak in medovite rastline
Na sprehodu si ogledamo rastline na katerih lahko čebele nabirajo medičino in cvetni prah. Izvemo kakšne barve cvetov so za čebele najbolj privlačne ter zakaj so čebele tako pomembne za človeka. Ogledamo si učni čebelnjak in se pogovarjamo o čebelah. Jeseni več časa namenimo ogledu čebelnjaka ter poskusimo različne okuse medu. Na delavnici otroci izdelajo panjsko končnico.

13. Jesen in drevesa
Listje je jeseni obarvano s toplimi jesenskimi barvami in odpada z dreves. Med zorečimi plodovi spoznamo nam nekatere poznane: orehe, kostanj, žir, želod in javorjeve "helikopterčke". Otroci lahko na začetku dobijo knjižice v katere nabirajo liste različnih oblik in si ustvarijo svojo zbirko ali pa naberemo različne liste in jih na koncu razporedimo po oblikah ter nalepimo na skupna drevesa.

14. Čudes dreves
Koliko dreves spoznamo, ko se sprehajamo po gozdu? Koliko se nas mora prijeti za roke, da pridemo okoli debelega drevesa? Katera drevesa so najpogostejša pri nas? Kako veliko je najstarejše drevo v Botaničnem vrtu. Spoznamo nekaj naših najbolj znanih dreves ter najbolj nenavadna drevesa sveta. Jeseni si na delavnici izdelamo jesenski klobuk v drugih letnih časih pa izdelujemo slike iz semen.

15. Botanični vrt decembra
Nekatera drevesa so že popolnoma gola, nekatera ne. Ogledamo si naše znane iglavce, izvemo ali božične okraske obešamo na jelko ali smreko. Spoznamo različne storže iglavcev in tipične božične rastline ter si ogledamo kaj se zgodi z božično zvezdo, ko je dan krajši in poskusimo ali božični kaktus tudi pika. Na delavnici otroci posadijo svoj božični kaktus.

16. Potovanje v tropske kraje
Ko je zunaj mraz, se prav prileže topel rastlinjak. Ker je v zimskem času manj skupin, lahko večina programa poteka v rastlinjaku. Spoznamo okusno vaniljo, se skrijemo pod liste bananovcev, spoznamo od kod pride kakav in si ogledamo rastline kakršne so rastle v času dinozavrov. Ogledamo si tudi prave mesojedke. Na delavnici si otroci izdelajo svojo mesojede rastlino - vrčnico.

17. Botanični vrt pozimi in letni časi
Tudi pozimi je v Botaničnem vrtu zanimivo. Ostanki posušenih rastlin, odeti v snežno obleko ali ivje so pravi okras. Januarja zacvetijo nepozebniki, čeprav v zimskem času najbolj izstopajo iglavci. Ogledali si bomo različne storže in poskusili najti njihova drevesa. Katere letne čase poznamo in kako se drevesa spreminjajo? Na delavnicah otroci izdelajo drevesa v štirih letnih časih.


PROGRAM VODENIH OGLEDOV IN NARAVOSLOVNIH DNI ZA 1. TRIADO

Programi se navezujejo na učni načrt predmeta Spoznavanje okolja. Zavedamo se, kako pomembne so poleg slišanega tudi različne izkušnje. Učenci se rastlin dotaknejo, povohajo, lahko tudi poskusijo in poslušajo ter sami izdelajo ali sodelujejo pri delu. Pri procesu učenja so dejavni – naša vodenja niso predavanja, vendar izkustvena vodenja. Pri 1. triadi delovnih listov navadno ni, sprehod je predvsem doživljajski, vendar lahko delovne liste po vaši želji dodamo. Priporočamo ogled do 90 minut za 1. razred, za 2. in 3. pa vsaj 90 minut. Ogledamo si zunanji del vrta. V nekaterih programih je tropski rastlinjak vključen, ne pa v vseh. Če želite tudi ogled tropskega rastlinjaka nam to povejte pri naročanju, cena ostane enaka.

Za prijave in informacije glejte prijave in informacije.

Naši programi so razdeljeni po letnih časih, vendar je včasih zaradi vremenskih pogojev izvedba možna tudi v drugem letnem času. Ker smo prilagodljivi se lahko za program še dodatno zmenimo in kombiniramo različne programe.

Izbirate lahko med naslednjimi programi:

CELOLETNI PROGRAMI:
Razširjanje in razmnoževanje rastlin
Zdravilne rastline
Strupene rastline
Uporabne in užitne rastline
Čudes dreves
Življenjska okolja

POMLAD:
Znanilci pomladi
Mlaka
Pozna pomlad in poletje v vrtu
Rastline in opraševalci
Čebelnjak in medovite rastline

POLETJE:
Mlaka
Pozna pomlad in poletje v vrtu
Suhi travnik v Šentvidu
Rastline in opraševalci
Čebelnjak in medovite rastline

JESEN:
Jesen in drevesa
Čebelnjak in medovite rastline

ZIMA:
Potovanje v tropske kraje
Botanični vrt pozimi
Iglavci in zima

1. Razširjanje in razmnoževanje rastlin
Odvisno od letnega časa učenci spoznavajo različne plodove. Kaj se pravzaprav skriva v plodu? Kako se rastline razširjajo? Učenci spoznajo razliko med vetrocvetkami in žužkocvetkami. Spoznajo, da se rastline ne razmnožujejo samo s semeni, ampak tudi drugače. Izdelamo kalilnike, da lahko vsak dan opazujemo ali je naše seme že vzklilo. Pri tretješolcih si ogledamo posebne rastline, ki za razmnoževanje ne potrebujejo semen in se naučimo kaj so potaknjenci (3r), ki jih tudi sami posadijo in odnesejo domov.

2. Zdravilne rastline
Med rastlinami v vrtu poiščemo tiste, ki so zdravilne. Rastline potipamo in povohamo ter spoznamo kako jih lahko prepoznamo ter zakaj jih uporabljamo. Na delavnici poskusimo različne čaje in povohamo različna eterična olja. Učenci si lahko svojo posadijo zdravilno rastlino in jo odnesejo domov.

3. Strupene rastline
Zaradi pogostih zastrupitev zaradi napačnega nabiranja rastlin je pomembno, da že naše najmlajše naučimo katere rastline so strupene. Kako jih prepoznamo? Na sprehodu si ogledamo strupene rastline, pokažemo katerim so podobne, na koncu pa se skozi igro preizkusimo v znanju o strupenih rastlinah.

4. Uporabne in užitne rastline
Kateri okus sladoleda vam je najljubši? Spoznamo rastline na katerih rastejo najbolj sočni plodovi. Iz česa je naša majica? Plodove pogledamo, potipamo in povohamo. V zimskem času se osredotočimo na tropske rastline, v letnem pa tudi na naše.

5. Čudes dreves
Koliko dreves spoznamo, ko se sprehajamo po gozdu? Katera drevesa so najpogostejša pri nas? Kako veliko je najstarejše drevo v Botaničnem vrtu? Spoznamo nekaj naših najbolj znanih dreves ter najbolj nenavadna drevesa sveta. Na delavnici si bomo skupaj pogledali, potipali in povohali različne plodove, lubja in izdelke iz teh dreves.

6. Življenjska okolja
Ogledamo si ponazoritve različnih okolij in tam rastoče rastline ter morebitne živalske obiskovalce. Če želimo spoznati rastline gora in krasa ogledamo skalnjak, če nas zanima kakšne rastline so na barju si ogledamo barjanske bazene in mlake. Če obiščemo zunanji del vrta si lahko ogledamo travnik, kjer med nabirajo čebele. V arboretumu se spoznamo z rastlinami gozda, na koncu pa zavijemo še v trope.

7. Znanilci pomladi
Zgodaj spomladi drevesa še niso olistana, zato lahko pod njimi najdemo prve znanilce pomladi. Izvemo zakaj je žafran tako drag, katere spomladanske rastline lahko uporabimo v solati, si ogledamo jaso zvončkov,… Spoznamo tudi rastlino, ki s cvetenjem v botaničnem vrtu pravzaprav začne prva. Na delavnici učenci izdelajo zvonček ali trobentico ali posadijo svojo pomladansko rastlino.  

8. Mlaka
Vedno več rastlin cveti, prebuja se tudi življenje v mlaki in v okolici. Ogledamo si katere rastline in živali živijo v in katere ob mlaki. Z mrežicami lovimo živali, jih damo v terarij, si jih pogledamo in jih spustimo nazaj v naravo. Na delavnici učenci izdelajo žabico in stiropora in papirja (1.r) ali pa izdelajo lepljenko mlake (2. in 3. r) in se tako preizkusijo, če vedo kje prebiva katero živo bitje.

9. Pozna pomlad in poletje v vrtu
Sprehod skozi Botanični vrt je spomladi in poleti pravo doživetje. V tem času je v vrtu polno cvetočih rastlin. Na voljo za ogled so tudi mogočni kaktusi, mesojedke in sredozemske rastline, ki so v tem času zunaj, saj jim je dovolj toplo. Učenci lahko na delavnicah posadijo svoje rastline ali pa izdelajo rastlino (mesojedke, cvet, kaktus, itd.).

10. Suhi travnik v Šentvidu
V Šentvidu se na 2 ha površini razprostira suhi travnik. Poleti je travnik poln pisanih cvetočih rastlin, nad katerimi spreletavajo žuželke, med rastlinjem in v zemlji se skrivajo še številni drugi organizmi. Tiste najbolj izstopajoče organizme si pobližje ogledamo in jih spoznamo. Brez pisanih cvetov so trave, ki jih oprašuje veter, ljudje pa smo iz njih vzgojili žita. Ste že videli kako raste koruza? Kaj pa pšenica? Program se izvaja v Šentvidu, dobimo se na zbirni točki po dogovoru.

11. Rastline in opraševalci
Zakaj rastline potrebujejo opraševalce? Katere živali oprašujejo rastline in na kakšen način jih rastline privabljajo? Ogledamo si različne cvetove, jih povohamo in se pogovarjamo o njihovih opraševalcih. Igramo se poučno igro "Pridna čebela", kjer se učenci spoznajo s tem kako čebele prenašajo cvetni prah. Na delavnici izdelajo metulja ali čebelo iz papirnatega tulca.

12. Čebelnjak in medovite rastline
Na sprehodu po vrtu si ogledamo rastline, na katerih lahko čebele nabirajo medičino, mano in cvetni prah in izvemo kakšne barve cvetov so za čebele najbolj privlačne ter zakaj so čebele tako pomembne za človeka in naravo. Ogledamo si učni čebelnjak in se igramo igro Pridna čebela, s katero se naučimo kako čebele prenašajo cvetni prah. Jeseni je več poudarka na ogledu čebelnjaka, kjer se spoznate še z delom v čebelnjaku in čebelami ter poskusite različne okuse medu ter na delavnici izdelate svojo panjsko končnico.

13. Jesen in drevesa
Listje je obarvano s toplimi jesenskimi barvami in odpada z dreves. Med zorečimi plodovi lahko spoznamo nam nekatere poznane: orehe, kostanj, žir, želod in javorjeve "helikopterčke". Na začetku učenci dobijo knjižico z narisanimi oblikami listov. Tekom vodenja v njo polagajo rastlinske liste, ki jih najdejo. Na koncu skupaj z določijo katere vrste listov so nabrali ter si zbirko odnesejo domov.

14. Botanični vrt pozimi
Tudi pozimi lahko na sprehodu po vrtu najdete zelene rastline. Ogledali si bomo bodike z rdečimi plodovi in cvetoče nepozebnike, ki kar vabijo, da obiščete botanični vrt tudi pozimi ter nekaj najbolj izstopajočih iglavcev. Učenci primerjajo različna drevesa v različnih letnih časih in na delavnici Drevo v štirih letnih časi, opremijo drevesa na zloženki v duhu letnih časov: pomladansko drevo s cvetovi, poletno z zelenimi listi, jesensko z barvitimi listi,…

15. Potovanje v tropske kraje
Ko je zunaj zima in mraz, začnemo pogrešati poletje. Pri nas lahko obiščete Tropski rastlinjak, ki je prijetno topel, rastline bujno rastejo in vas spomni na poletje. Ker je pozimi manj skupin, lahko večina programa poteka v rastlinjaku. Spoznali bomo okusno vaniljo, se skrili pod liste bananovcev, spoznali od kod pride kakav, videli rastline, kakršne so rastle v času dinozavrov… Ogledamo si tudi mesojedke. Učenci lahko na delavnici izdelajo model muholovke ali vrčevke v posodi.

16. Iglavci in zima
Pozimi najbolj pridejo do izraza mogočni iglavci. Ali ločimo smreko od jelke in tise? Ali lahko pojemo sočne jagode tise? Zakaj je orjaška sekvoja tako nenavadna? Večina iglavcev ima tudi čez zimo iglice, katerim pa iglice odpadejo? Ogledali si bomo različne iglavce in poskusili najti njihove storže ter se na delavnici preizkusili v poznavanju storžev.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 210 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: Torek 11. Maj 2021, 4:01.
© 2021 BOTANIČNI VRT