1. Znanilci pomladi
2. Pozna pomlad v vrtu in mlaki
3. Cvetoče poletje (samo predšolski)
4. Travnik (samo osnovnošolci)
5. Jesen v gozdu
6. Buča bučasta in noč čarovnic
7. Plodovi in razširjanje rastlin
8. Botanični vrt pozimi
9. Potovanje v tropske kraje
10. Doživljajski sprehod
11. Razmnoževanje rastlin
12. Drevesa naših gozdov
13. Drevesa v presežnikih (samo osnovnošolci)
14. Drevo v štirih letnih časih
15. Rastline in opraševalci
16. Medovite rastline
17. Zdravilne rastline
 

1. Znanilci pomladi
V zgodnji pomladi v Botaničnem vrtu že cvetijo nam dobro poznane spomladanske rastline – zvončki, trobentice, telohi, žafrani, jarice... Barvita preproga cvetja pod še golim drevjem. Na delavnici otroci posadijo pomladanske cvetlice, izdelajo sliko z znanilci pomladi ali (samo osnovnošolci) izdelajo modele znanilcev pomladi.

Izvajamo samo v zgodnji pomladi, ko te rastline cvetijo v vrtu.

2. Pozna pomlad v vrtu in mlaki
Drevje se je že olistalo. Pod njim se srečamo z divjim česnom – čemažem, ki ima jasno prepoznaven vonj. Vedno več rastlin cveti, prebuja pa se tudi življenje v mlaki. Z mrežicami bomo lovili živali in si jih pobližje ogledali. Na delavnici otroci izdelajo žabico iz stiropora in papirja ali izdelajo lepljenko mlake.

Izvajamo v maju in juniju.

3. Cvetoče poletje (samo predšolski)
Poleti zacvetijo travniki, grmovje, gredice so polne pisanega cvetja. Spoznali in narisali bomo najlepše. Nad pisanim cvetjem se spreletavajo metulji, čebele, čmrlji in drugi opraševalci, med rastlinjem in v zemlji se skrivajo še številni drugi organizmi. Katere rastline imajo opraševalci še posebej radi in zakaj jih sploh obiskujejo? Kako živijo čmrlji? Kako iz gosenice zraste metulj? Katere barve vidijo čebele?

Izvajamo od junija do septembra.

4. Travnik (samo osnovnošolci)
Suhi travnik, na obrobju Ljubljane, travniške rastlinePoleti je travnik poln pisanega cvetja. Spoznali, narisali ali pobarvali bomo najlepše. Brez pisanih cvetov so trave, ki jih oprašuje veter, ljudje pa smo iz njih vzgojili žita. Ste že videli kako raste koruza? Kaj pa pšenica? Nad pisanim cvetjem se spreletavajo žuželke, med rastlinjem in v zemlji se skrivajo še številni drugi organizmi.

Izvajamo od maja do septembra.

5. Jesen v gozdu
Listje je obarvano s toplimi jesenskimi barvami in odpada z dreves. Zakaj se listje obarva in odpade? Naberemo različne liste in jih poizkusimo narisati. Med zorečimi plodovi lahko spoznamo nam nekatere poznane: orehe in kostanj, pa žir, želod in javorjeve "helikopterčke". Na delavnici ugotavljamo kateri listi in plodovi pripadajo istemu drevesu ali pa si otroci izdelajo jesenski klobuk.

Izvajamo od septembra do novembra.

6. Buča bučasta in noč čarovnic
Strahci iz buč, izrezovanje bučV pozni jeseni spoznavamo različne buče, se pogovarjamo o noči čarovnic in izdelamo strahca, netopirčka, pajka, čarovnico ali bučo. Če nas obiščete skupaj s starši, pa lahko izrezljate strahca iz buče ali izdelate (okrasite) svetilko iz steklenega kozarca.

Izvajamo v oktobru.

7. Plodovi in razširjanje rastlin
Rastline naših krajev in rastline tujih dežel jeseni dokončujejo rastno sezono z zorenjem plodov. Nekateri plodovi so vsem znani, drugi – nenavadnih oblik vzbudijo začudenje. Nekateri so užitni, iz drugih se da oblikovati živalco. Nekateri imajo kot kamen trdo lupino, drugi so sočni in dišeči. Koliko različnih plodov bomo našteli? Na delavnici otroci izdelajo modelčke javorjevih plodov in preizkusijo kateri najbolje leti ali ustvarjajo s plodovi.

Izvajamo od septembra do novembra.

8. Botanični vrt pozimi
botanični vrt, botanični vrt zima, rastline pozimi, vrt v zimskih mesecihTudi pozimi je v Botaničnem vrtu zanimivo. Ostanki posušenih rastlin, odeti v snežno obleko ali ivje so pravi okras vrtu. Januarja zacvetijo nepozebniki, sicer pa v zimskem času bolj izstopajo iglavci. Na delavnicah otroci izdelajo novoletno voščilnico ali knjižno kazalko iz posušenih listov ali možica iz storža za novoletno jelko.

Izvajamo v zimskih mesecih.

9. Potovanje v tropske kraje
Tropski rastlinjak je prijetno topel, rastline bujno rastejo in nas spominjajo na poletje. Ste že bili v Južni Ameriki, Aziji, v Avstraliji ali Afriki? Ne? Pridite in odpotujte z nami! Spoznali bomo okusno vanilijo, se skrili pod liste bananovcev, videli rastline, kakršne so rastle v času dinozavrov… Poleg tropskih rastlin, ki jih imamo pogosto v naših domovih ali so del naše prehrane, si bomo ogledali tudi čisto prave mesojedke. Vas zanima kaj jedo, kako si ulovijo hrano in zakaj, koliko različnih bomo našli? Na delavnici otroci izdelajo model mesojedke.

tropski rastlinjak, tropske rastline, tropski gozd, tropski vrt, pragozd, džungla, tropski deževni gozdTropski rastlinjak je vse leto zanimiv, zato ga lahko obiščete kadarkoli.

10. Doživljajski sprehod
Kdo bo prvi našel polžjo hišico? Čigav storž je največji? Koliko se nas mora prijeti za roke, da lahko sklenemo obroč okoli lipe, ki je najstarejše drevo v vrtu? Poznamo občutek, ko pobožamo nežnega pupka? Kaj jejo zlate ribice? Živijo polži tudi v vodi? Kakšne barve je lokvanj? Poglejmo v tulipanov cvet! Ali dišijo samo cvetovi? V različnih letnih časih, vremenskih pogojih in delih dneva so doživetja čisto drugačna!

Izvajamo skozi celo leto.

11. Razmnoževanje rastlin
Le kdo si ne želi spremljati razvoja rastline od semena dalje? Ko odpremo slastno pomarančo, kislo limono, veliko grenivko in najdemo v njih semena, jih skrbno posadimo. Pri tem se pogovarjamo zakaj ima lonček v dnu luknjico, zakaj moramo dati na dno lončka črepinjo, zakaj rastline potrebujejo vodo, kako bo iz semena zrasla nova rastlina. Namesto da semena posejemo v navadne lončke, si lahko izdelamo čisto prave kalilnike, da lahko vsak dan opazujemo ali je naše seme že vzklilo.

Ogledamo si tudi posebne rastline, ki za razmnoževanje ne potrebujejo semen in se naučimo kaj so potaknjenci. Namesto semen lahko izberete mlado rastlino s koreninicami in jo presadite v svoj lonček, ki ga odnesete domov.

Delavnico lahko kombinirate tudi z drugimi temami (npr. Znanilci pomladi, Cvetoče poletje, Travnik, Potovanje v tropske kraje ali Doživljajski sprehod).

Izvajamo skozi celo leto.

12. Drevesa naših gozdov
Koliko dreves spoznamo, ko se sprehajamo po gozdu? Ali ločimo smreko od jelke in tise? Spoznali bomo nekaj naših najbolj znanih dreves in naredili odtis lubja.

Izvajamo od aprila do novembra.

13. Drevesa v presežnikih (samo osnovnošolci)
Kako debela je Najevska lipa? Katera drevesa so rastla v času dinozavrov? Kakšno lubje imajo največja drevesa na svetu? Kateri iglavci jeseni odvržejo liste? Katero drevo požene cvet kar iz debla? Na delavnici se otroci urijo v natančnem opazovanju, spoznavajo različne storže, se naučijo določiti starost drevesa in iščejo različne dele istih dreves.

Izvajamo od aprila do novembra.

14. Drevo v štirih letnih časih
Katere letne čase poznamo? Imajo povsod po svetu štiri letne čase? Ali veste, da imajo v Avstraliji zimo, ko je pri nas poletje? Zakaj nastanejo letni časi? So drevesa v vseh letnih časih enaka? Poiskali bomo odgovore na vsa ta vprašanja in drevesa na zloženki opremili v duhu letnih časov: pomladansko drevo s cvetovi, poletno z zelenimi listi, jesensko z barvitimi listi in zimsko s snežinkami.

Delavnico lahko kombinirate z različnimi temami (npr. Pozna pomlad v vrtu in mlaki, Jesen v gozdu, Botanični vrt pozimi, Doživljajski sprehod, Drevesa naših gozdov, Drevesa v presežnikih in/ali s sajenjemI. Izvajamo skozi celo leto.

15. Rastline in opraševalci
Zakaj rastline potrebujejo opraševalce? Katere živali oprašujejo rastline in na kakšen način jih rastline privabljajo? Ogledali si bomo različne cvetove, njihovo obliko, barvo, jih povohali in se pogovarjali o njihovih opraševalcih. Na delavnici otroci izdelajo metulja ali čebelo iz papirnatega tulca.

Izvajamo od marca do novembra.

16. Medovite rastline
Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali rastline, na katerih lahko čebele nabirajo medičino, mano in cvetni prah, zvedeli, kakšne barve cvetov so za čebele najbolj privlačne, zakaj so čebele tako pomembne za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi. Ogledali si bomo učni čebelnjak in se pogovarjali o čebeli in njenem življenju. Na delavnici otroci izdelajo čebelo iz papirnatega tulca, lahko zbirajo pelod in oprašujejo cvetove ali se igrajo poučno igro 'PRIDNA ČEBELA', v kateri otroci uprizorijo, kako čebela prenaša cvetni prah s cveta na cvet.

Izvajamo od maja do oktobra.

17. Zdravilne rastline
Katere rastline in kateri deli rastlin so zdravilni? So zdravilne rastline lahko tudi strupene? Med rastlinami v Botaničnem vrtu bomo poiskali tiste, ki so zdravilne, na delavnici pa po vonju eteričnih olj in okusu čajev prepoznali zdravilne rastline. Zdravilno rastlino si bodo otroci lahko tudi posadili in odnesli domov.

Zadnja sprememba: Ponedeljek 9. December 2019, 5:42.
© 2019 BOTANIČNI VRT